Veteranen
Veteranen Frans Tol

Feest in Transport- museum: '75 Jaar Bevrijding en Vrijheid'

12 maart 2020 om 15:03 Evenementen

NIEUW-VENNEP Wie kort na de start van het Nederlands Transport Museum in de Lucas Bolsstraat 7 in Nieuw-Vennep het museum bezocht heeft en daarna niet meer, zal met een hernieuwde kennismaking nu versteld staan van de ontwikkelingen die dit museum doorgemaakt heeft. Niet alleen is de museumruimte meer dan verdubbeld, ook het aanbod van getoonde transportobjecten is gevarieerder en sterk uitgebreid. Directeur Arno van der Holst: “We krijgen nog dagelijks objecten aangeboden die interessant kunnen zijn voor ons transport museum.” Onder die objecten zijn er meerdere die betrokken waren bij oorlogshandelingen. En die zijn weer zeer geschikt voor activiteiten die betrekking hebben met de viering dit jaar van 75 jaar vrijheid in Haarlemmermeer en mede die bevrijding mogelijk gemaakt hebben.

Het doel is de bezoekers te laten zien hoe het er in het militaire leven van 75 jaar geleden aan toe ging.

FORT VICTORY De bevrijding van Nederland en Haarlemmermeer wordt op dinsdag 5 mei op de Nationale Bevrijdingsdag gevierd. En die Bevrijdingsdag wordt in Nieuw-Vennep groots aangepakt met allerlei festiviteiten die dan door de Koepelcommissie op het Harmonieplein georganiseerd worden. Daarin speelt de Bevrijdingsrit, die in samenwerking met het Nederlands Transport Museum en meerdere partijen plaats zal vinden, een grote rol. Dat bevrijdingsfeest zal al vanaf 1 mei voorafgegaan worden door Fort Victory, een initiatief van het Transport Museum dat onderdak gevonden heeft op het terrein van boer Dirk Molenaar aan de Hoofdweg 1041. Daar wordt van 1 t/m 5 mei op Het Hoge Land van boerderij Klein Vennep een militair kamp met eigen tenten opgezet waar acteurs en eigenaren van militaire voertuigen in toepasselijke kledij van harte welkom zijn. Dit kampement is door iedereen te bezoeken. Een toegangsprijs zal nader op de site bekend gemaakt worden. Initiatiefnemer van der Holst: “Het kampement biedt deelnemers de mogelijkheid vijf dagen met elkaar op te trekken en naar evenementen toe te gaan om deel te nemen aan een van de vele ritten die in de omgeving georganiseerd worden. Of om gezellig samen in het park te blijven.”

SOESTERBERG Van der Holst: “Het doel is natuurlijk aan de bezoekers te laten zien hoe het er in het militaire leven van 75 jaar geleden aan toe ging. Daarom zijn de deelnemers van het kampement allemaal in uniform of kostuum.” Maar het Transport Museum organiseert zelf bovendien nog 3 ritten. Op 1 mei gaat er een rit richting Soesterberg naar het Nationaal Militair Museum. Daar zal voor de deelnemers na een defilé een diner zijn waar ook sponsors en hoge militairen aan deel zullen nemen. Er kan daar daarna overnacht worden. Op 2 mei gaan die deelnemers weer richting Dirk Molenaar. Op 3 mei zal er ergens in de middag nog een concert plaats vinden dat live wordt uitgevoerd door de Bill Baker Big Band. Op 4 mei volgt een rit zijn naar het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40–’45 waar samen een Dodenherdenking zal plaatsvinden. Die rit start om 18.00 uur. Tickets om met een historisch voertuig mee te rijden zijn op de site verkrijgbaar. Arno van der Holst: “Die samenwerking met het Crash Museum stellen wij hogelijk op prijs.” Dan verzucht van der Holst met een geheimzinnige glimlach: “Ja, er zitten nog spectaculaire dingen in de pen. Maar daarover later.”

BEVRIJDINGSRIT Op 5 mei zal er tijdens het Bevrijdingsfeest op het Harmonieplein in Nieuw-Vennep een colonne militaire auto’s welkom worden geheten. Die colonne vertrekt vanaf Fort Victory. Op het Harmonieplein zullen die militaire (vracht)auto’s en de militairen zelf te bewonderen zijn. Rond 14.00 start dan de Bevrijdingsrit. De exacte tijden van passeren van de locaties zullen op de museumwebsite bekend gemaakt worden. Van der Holst hoopt namelijk op meer publiek langs de route: “Zo’n Bevrijdingsrit met al die diverse militaire voertuigen is toch een indrukwekkende belevenis. Maar vorig jaar vond ik dat er te weinig mensen langs de weg stonden om die voertuigen te bekijken en de eigenaren ervan toe te juichen.” Op het terrein Het Hoge Land van Fort Victory wijst Dirk Molenaar nog op woensdag 18 maart: “Dan hebben wij hier Boomplantdag en worden er 26 bomen (Lindebomen en Walnootbomen) geplant als opstart van het Park21 Voedselpark.”

Frans Tol

Boerderij Klein Vennep
Presentator is weer Erling Brom
Drukte op het Harmonieplein
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie