Tijdens de Strontrace mag alleen gebruik worden gemaakt van zeil- en mankracht, zonder motor dus.
Tijdens de Strontrace mag alleen gebruik worden gemaakt van zeil- en mankracht, zonder motor dus. Mariëlle Tukker

Schepen Strontrace door de Ringvaart: ‘Het is echt strontweer!’

19 oktober 2021 om 14:48 Evenementen

WETERINGBRUG “Wat een weer, echt Strontweer!” roept een van de aanwezige ‘fans’ wachtend langs de Ringvaart bij Weteringbrug/Oude Wetering. Het verregende groepje wacht op een van de historische schepen die meedoen met de Strontrace, een meerdaagse wedstrijd voor traditionele zeilschepen.

Helaas hebben de schippers het weer vandaag niet mee, het was vanmorgen behoorlijk nat. Gisteren vertrokken de schepen vanuit Workum – Friesland. De bedoeling van de race is zo snel mogelijk een paar zakken mest naar Warmond te vervoeren, hierbij mag alleen gebruik worden gemaakt van zeilkracht en mankracht, zonder motor. Bij ongunstige wind wordt het schip voortgetrokken door middel van jagen (mensen langs de kant) of voortgeduwd door te bomen. Aan de strontrace mogen alleen historische schepen meedoen in verband met het historische karakter van de race, daardoor wordt er voornamelijk met skûtsjes en tjalken gezeild.

AUGURKEN In de loop van vandaag varen de schepen door de Ringvaart van Haarlemmermeer. Bij Oude Wetering (aan de overkant van Weteringbrug) nemen de schepen een aantal potten Veense Augurken aan bord als retourvracht. Hier komen ze dus even aan wal, om hun weg al weer snel te vervolgen richting Warmond, het keerpunt. Dan gaat de route langs Buitenkaag, richting Lisse, Hillegom, Zwaanshoek, Cruquius, Heemstede, Haarlem en Spaarndam en dan door het Noordzeekanaal via Amsterdam weer terug naar beginpunt Workum. De schippers kunnen er ook voor kiezen deze route andersom te varen. De schepen zijn te volgen via https://ttsr.zeilvaartwarmond.nl.

Vader en dochter 'jagen' de Nooit Volmaakt vooruit na het passeren van de Weteringbrug.
De stop bij Oude Wetering om de potten augurken mee te nemen, trok een klein groepje belangstellenden.
Leimuidense schipper Rob Ligtenberg van skûtsje De Nooit Volmaakt krijgt de Veense augurken overhandigd.
Een van de bemanningsleden die om beurten 'jagen' langs de kant.
En weer verder richting Warmond.
Skûtsje 'De Jonge Durk' ging ook bomend door de brug.
Skûtsje 'De Jonge Durk' in achtervolging op de 'Nooit Volmaakt' (achterin op de foto).
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie