default
default Mysteryland

Duurzaam Mysteryland gaat met de tijd mee

28 augustus 2023 om 19:05 Evenementen

VIJFHUIZEN Sinds 2003 is dancefestival Mysteryland al te gast in onze polder, en ook afgelopen weekend was het weer zo ver. Het voormalige Floriadeterrein trilde op zijn grondvesten met de spectaculaire line-up met het 30e jubileumjaar van ’s werelds langstlopende elektronische muziekfestival. Het mystieke, magische en kleurrijke festival bracht bijna 60.000 bezoekers per dag in extase door de vele niet-verwachte creaties en muziek van house tot hardstyle, van techno tot urban. 

Meer dan 300 artiesten, 22 stages en geweldige eindshows, neergezet door Timmy Trumpet en Hardwell. Dat er af en toe een donkere wolk overtrok en de camping aardig wat regenbuitjes te verduren kreeg, trok niemand zich wat van aan. 

Tekst gaat onder de foto verder.


Mysteryland

Wethouder Marja Ruigrok sprak vrijdag vlak voor de opening over de verbindingskracht tussen onze gemeente, ID&T en lokale ondernemers, maar ook op het festival zelf: meer dan honderd nationaliteiten die samenkomen om te feesten, te dansen, te eten en te slapen. “Dit weekend is een grote uitdaging voor verkeer en vervoer: Mysteryland in combinatie met de Formule 1. Petje af voor de organisatie.”

DUURZAAM

Duurzaamheid krijgt dit jaar alle aandacht. Wethouder Charlotte van der Meij vervolgt: “De 32e kern van onze gemeente is gelijk de duurzaamste. Mysteryland powered by the sun. Diesel generatoren zijn vervangen door vaste lokaal opgewekte groene stroom. Een succesverhaal, een goede samenwerking en voorbeeld voor andere festivals. Duurzaamheid kenmerkt Mysteryland, zoals lokale friet, watertappunten, weinig plastic en er wordt zelfs van gewonnen urine mest gemaakt.” Andrea van de Graaf, directeur van lokale energiepartij Tegenstoom, voegt trots toe: “De generatoren zijn vervangen door een vast stroomnet. Hiervoor is acht kilometer aan elektriciteitskabels aangelegd met zes putten bij de hoofdpodia. De leidingen komen daar naar het oppervlak. Mobiele transformatoren doen dienst als  ‘grote stopcontacten’ die gevoed worden met stroom van de zonnepanelen van ondernemer Jos Koeckhoven.” 

Tekst gaat onder de foto verder.


Joey Timmer / pikzelz

Met zijn zonnepanelen produceert Koeckhoven 400.000kWh per jaar, waarvan Mysteryland 135.000kWh aan groene stroom afneemt. Hij levert zijn extra stroom aan Tegenstroom dat Van de Graaf door levert aan Mysteryland. “Met deze ontwikkeling wordt de duurzaamheidstransitie versneld.”  

IDEALE OMGEVING

Er gebeurt nóg meer op het duurzame vlak. Maarten van ’t Veld, projectmanager bij organisator ID&T licht toe met voorbeelden: “De pendelbus wordt gepromoot, Innofest geeft ondernemers de kans om hun innovatieve ideeën tijdens festivals te testen, dit is namelijk een ideale omgeving voor ze: een mini-samenleving met veel mensen in een korte tijdspanne. Statiebakken bijvoorbeeld, speciale bakken waarbij je direct je geld via een tikkie terugkrijgt.” 

Tekst gaat onder de foto verder.


Mysteryland

“Het streven is een echt schoon terrein, maar alles recyclen is een uitdaging voor de bezoeker die een gemaksdier is”, gaat Van ’t Veld verder. “We kijken ook naar kleine zaken zoals een duurzame oplossing voor het lint dat aangeeft dat je niet over het gras mag rijden. De balen olifantsgras helpt CO2 reduceren. De Revolution foundation levert duurzame en circulaire systemen voor festivals. Vrijwilligers halen bekertjes en flessen op bij de bezoeker en bij de stages attenderen ze bezoekers erop niet te roken onder overkappingen. De green teams houden alles netjes bij de foodcourts. De mainstage is 80% circulair en bij de aanschaf van nieuw decor denken wij altijd door.”

MUZIEKGENRES

Mysteryland gaat mee met de tijd. Ook dit jaar waren er weer meer muziekgenres zoals hard techno en latin. Campinggasten kregen meer comfort met een restaurant en zwembad. Steeds mooiere creatieve stage ontwerpen en waanzinnige shows zoals the trip down to memory lane of nudist beach, waar het niet uitmaakt wat je droeg of de peepshow bingo met meer dan twintig acts en de moonshine barn, waar je jezelf kon zijn. Tijdens de sofa sessions nam je plaats op een sofa en ervaarde je andere muziek dan de DJ set. Van ’t Veld: “Bij Mysteryland gaat het vooral om the expected en unexcepted. Mysteryland staat altijd aan, het hele jaar.”

Tekst gaat onder de foto verder.


Mysteryland

OVERWELDIGEND

Bezoekers kwamen overal vandaan. Twee stelletjes uit Someren zijn kind aan huis bij het festival. “Wij komen hier al jaren, uiteraard voor de muziek en de gezelligheid.” Bij Sharon uit Haarlem wordt een glitterlook op haar gezicht aangebracht. Ze is samen met haar Franse vriendin. “De sfeer vind ik hier echt anders dan bij andere festivals. Bij Pinkpop heb je bijvoorbeeld gewoon een veld, that’s it!” 

Drie vriendinnen van gemiddelde leeftijd uit Hoofddorp en Amstelveen kijken wat onwennig rond en genieten. “We zijn er net en het is onze eerste keer. Prachtig hoe alles eruit ziet. Normaal horen we het alleen, maar nu zien we het met eigen ogen. Alles is overweldigend.” Melanie uit Zeeland is vrijdagochtend vroeg vertrokken vanuit Sas van Gent. De twintiger staat met vijf vrienden drie dagen op de camping. “Ik ben hier voor de tweede keer, vooral de verschillende muziekstijlen trekken mij enorm. Ik houd van pop en rap. Jammer van de regenbuien, maar gelukkig heb ik een waterdichte tent, die van mijn vrienden trouwens niet, alles was drijfnat.” 

Tja, het weer heb je niet in de hand. Maar dat mocht de pret niet drukken. “Het was vannacht op de camping pas om 04.00 uur stil”, gaat Melanie verder. “Mooi trouwens dat er meer ruimte is bij de tenten, goed geregeld.” Ze komt net terug van de bingo. “Leuk maar in het Engels en 24+, dat vond ik jammer.” Op de vraag waarom ze zo ver reisde voor het festival, antwoordde ze: “In Zeeland is niet zoveel, althans niet mijn soort muziek. Je hebt wel The Qontinent, maar dat is harddance, daar houd ik niet van.” 

Tekst gaat onder de foto verder.


Vincent van den Boogaard

De 54-jarige Charmaine uit Den Haag weet niet wat haar overkomt. Ze is voor het eerst ‘meegesleurd’ door haar 24-jarige zoon Just, die ieder weekend wel op een festival te vinden is. “Ik kom vooral voor de verschillende muziekstijlen. Ik dacht wel wat moet ik aantrekken en hoe vies worden mijn schoenen. Maar dat valt reuze mee. Dansen, dansen, dansen, volgend jaar kom ik weer!” Al ziet ze wel wat op tegen de terugreis naar Den Haag. “Lopen, bus, trein, pff, weet niet of ik straks nog voeten over heb.” 

Tot slot een reactie van Milan Raven, managing director Mysteryland: ”Het blijft fantastisch om op het mooiste terrein van Nederland samen te komen met zoveel dance-liefhebbers. Met bijna 140.000 bezoekers vierden we dit weekend niet alleen onze 30e verjaardag, maar ook het leven.”

Door Marina de Wit

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie