Deze chauffeur zit klaar voor de 21ste rit van authentieke voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door de polder.
Deze chauffeur zit klaar voor de 21ste rit van authentieke voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door de polder. Robert Joore / BDU

Ben reed met zijn Dodge mee in de Red Ball Express

26 september 2023 om 13:00 Evenementen

HAARLEMMERMEER Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-’45 organiseede zaterdag de 21ste editie van de ‘Red Ball Express’ rit, een historische rondrit met authentieke voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Het evenement begon en eindigde bij het museum. 

De ‘Red Ball Express’ rit is een 50 kilometer lange tocht langs historisch belangrijke locaties uit de Tweede Wereldoorlog en dient als eerbetoon aan degenen die vochten en offerden voor de vrijheid. De naam ‘Red Ball Express’ verwijst naar de bevoorradingsroute die door de geallieerden werd opgezet van Normandië naar het front, waarbij konvooien dag en nacht reden om de nodige voorraden aan te vullen.

DODGE AMBULANCE

Ben van der Werff rijdt al een tijdje mee. Het begon toen hij zijn iconische Dodge WC54, een ambulance truck, kocht van een vriend. “Ik doe al 15 jaar mee hieraan”, vertelt Ben. “Het is een enthousiaste club mensen die deze traditie voortzetten en we kennen elkaar allemaal heel goed. Daarnaast is het ook praktisch. Het is een mooie route en je leert jouw eigen buurt kennen. Er zijn zoveel mooie plekjes in Haarlemmermeer”

De aanspraak is ook leuk. Interesse in de voertuigen die meerijden is enorm. Ben voert dan ook vaak leuke gesprekken met de bezoekers. “We vinden het fijn om onze passie te delen en de historie te benadrukken. Ik vind het belangrijk om mensen te vertellen over onze passie en de historische waarde die er aan vast zit.”

ONDERHOUD

Een oldtimer onderhouden is niet zo moeilijk als het lijkt. Je moet vooral handig zijn en verstand hebben van de techniek. “De onderhoud doe ik vooral zelf”, legt Ben uit. “Mijn wagen komt uit 1943. Onderdelen zijn schaars, maar je kunt met een beetje vindingrijkheid echt ver komen.”

De kosten zelf vallen erg mee. Omdat er niet veel in oldtimers gereden wordt, is er geen wegenbelasting. “Daarnaast is de verzekering erg laag en is het een ontzettend leuke hobby om te hebben. Het hoeft niet veel te kosten!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie