Darten tijdens de sportdag dit jaar. De sportieve krachtmeting wordt in 2024 opnieuw gehouden.
Darten tijdens de sportdag dit jaar. De sportieve krachtmeting wordt in 2024 opnieuw gehouden. Trudy Witteman/BDU

Nieuwe koers feest Zwanenburg, concept uniek voor Nederland

3 oktober 2023 om 11:00 Evenementen

ZWANENBURG Het was óf de stekker eruit óf een compleet andere en volkomen nieuwe invulling. Het werd het laatste. “De inwoners van Zwanenburg-Halfweg bepalen volgend jaar zelf de omvang van de 21ste feestweek.”

Na het emotievolle afscheid in de tent op de laatste dag van de 20ste feestweek hadden Michel Godron en Rob Koster er behoefte aan om een hapje te gaan eten met hun mede-organisatoren om in een rustiger sfeer ook van hen afscheid te nemen. Immers, het was hun laatste editie, zo hadden ze aangekondigd. Ze trokken het niet langer, het was te zwaar geworden. Na al die tropenjaren was het welletjes.

SAMENZIJN

Het zou anders lopen. Heel anders. Tijdens het gezellig samenzijn kwam niet alleen een bordje eten op tafel, maar ook de vraag wie het werk van Rob en Michel zouden gaan overnemen. “Niemand stond op. Dus geen vervolg? Tijdens de feestweek zelf, op verjaardagen en bij andere gelegenheden is er behoorlijk op ons ingepraat om door te gaan in een vorm die veel minder belastend voor ons is”, vertelt het tweetal. 

“Daar hebben we ‘ja’ tegen gezegd. We gaan terug naar de basis, naar de eerste feestweek in 2001. Een behapbaar dorpsfeest waarbij het gaat om de gezelligheid en de sfeer en niet langer om een festivalachtige feestweek met de topartiesten van Nederland op het podium die ook nog eens onbetaalbaar zijn geworden.” Michel en Rob hebben tijdens de afgelopen feestweek van Spaarndam als vrijwilliger achter de bar gestaan. Ze hebben genoten. “Net als in Vijfhuizen een bomvolle tent waarbij het draait om de mensen die met elkaar een drankje komen doen. Dorps vertier, laagdrempelig en gemoedelijk. Zo moet ook onze feestweek worden.”

FEEST

Tot op heden was het zo dat de artiesten werden geboekt en pas daarna de kaartverkoop werd gestart. Dat betekende geld voorschieten met alle risico’s en stress van dien. Voor de komende feestweek zijn de zaken omgedraaid. Eerst geld in de knip en pas dan uitgeven.  ”We gaan iets unieks doen”, klinkt het. 

“Mensen kunnen tot 1 februari 2024 voor de vrijdag en zaterdag à 17,50 euro een ticket kopen. De donderdag en zondag blijven vrij toegankelijk. Direct daarna kijken we wat we in kas hebben en aan de hand daarvan gaan we het feest op poten zetten. Een surpriseparty voor en door het dorp waarvan de omvang wordt bepaald door de Zwanenburgers en Halfweggers zelf. We beseffen dat het een trendbreuk is met voorgaande jaren, maar gezien de vele positieve reacties hebben we er alle vertrouwen in. Er is veel animo voor de kaartjes en dat toont aan dat de mensen blij zijn dat er opnieuw een dorpsfeest komt.”

De feestweek wordt gehouden van 6 tot en met 9 juni. Wat zeker doorgaat is de seniorendag, de kindermiddag, de tentviering en de sportdag. Tickets: feestweekzwanenburg.nl.

Door Frans Witteman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie