dav
dav H van den Hof

Oude foto IJweg Hoofddorp roept veel herinneren op

4 maart 2020 om 10:01 Historie

HOOFDDORP Waar staat deze boom? was de oproep van H. van den Hof vorige week in HCnieuws. Hij was benieuwd of mensen deze plek herkennen. En ja hoor. Het gaat om de hoek IJweg - Bennebroekerweg lieten meerdere lezers weten. Een aantal van hen kwam met leuke aanvullende informatie.

Bart. van Maasdam: "Dit is een kastanjeboom van een setje van drie. Hier stond vroeger een café dat werd beheerd door de familie de Haan. Deze bomen zijn dus gepland door vorige eigenaren van het café. Na de drooglegging van het Haarlemmermeer zijn in de loop van de jaren vrijwel op alle kruising van wegen café s neergezet. Bijvoorbeeld op de kruising IJweg/Kruisweg café stond Het Jagertje (hier staat nu een benzinestation). Op de volgende kruising IJweg /Vijfhuizerweg stond Café de Rusthoek (nu de omgeving polderbaan) zo ging het heel de Meer door. Nog een weetje. De familie de Haan, deze zijn eindjaren vijftig overvallen, roof overval, met vrij ernstige gevolgen nadien is het café niet meer open geweest en verder verloederd met afbraak als gevolg gelukkig hebben we de mooie kastanje bomen nog."

Jaap Louter: "De boom is een kastanjeboom en die stond oorspronkelijk in de voortuin van de woning op het adres Bennebroekerweg 749 te Hoofddorp, ikzelf ben op dit het adres geboren en wij klommen vroeger vaak in die boom. Het standpunt van de fotograaf van deze foto lag aan de kant van Nieuw-Vennep, het bruggetje op de foto ligt over de Bennebroekertocht, de grens Hoofddorp Nieuw-Vennep. Tegenwoordig is dit kruispunt voorzien van verkeerslichten en is de situatie een heel stuk veiliger als toen. Links heb je nu uitzicht op woningen en rechts op het recreatiegebied rond de Toolenburgseplas."

Cindy van der Riet, die opgroeide aan de aan de IJweg: "Deze foto is van de kruising IJweg / Bennebroekerweg. Achter de linker bomenrij lag de boerderij van Leenheer, die er nu niet meer staat. De boom is een grote kastanjeboom."
 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie