Afbeelding
Collectie H'meermuseum De Cruquius

Dr. J.P. Heijelaan Abbenes

28 juni 2020 om 10:00 Historie Meer Historie

Wekelijks brengen we op deze plaats een oude foto uit Haarlemmermeer Deze straat in Abbenes heeft niet zomaar een willekeurige naam. Dr. J.P. Heije is namelijk de naamgever van deze straat. Jan Pieter Heije was een arts, maar schreef ook veel liedjes en gedichten. Hij is verbonden aan Abbenes door dat hij door zijn huwelijk grond verkreeg in Abbenes. Tevens zorgde hij dat er voorzieningen in het dorp tot stand kwamen. Hij is in 1876 begraven in de grafkelder bij de kerk in Abbenes.

Hij was en is nu eigenlijk nog een nationale bekendheid omdat we tot op de dag van vandaag zijn liedjes nog steeds zingen. Onbewust wellicht, maar bij het noemen van deze liedjes gaat er wellicht een lichtje branden: ‘Zie de maan schijnt door de bomen’, ‘Er zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot’, ‘De Zilvervloot’ (over Piet Hein) en ‘Een karretje dat op de zandweg reed’. Zodoende heet de verhalenpaal die nu in Abbenes staat bij het Dr. Heijepad ‘LIED’.

© Collectie Haarlemmermeermuseum De Cruquius

verhalenpaal LIED in Abbenes https://www.haarlemmermeermuseum.nl/06-lied

fotobron: Dr. J.P. Heijelaan kruising Cornelia Sophialaan, E.D. Tiemens, Collectie Haarlemmermeermuseum de Cruquius, Straatfotografie, maart 1988, fotonr. 058437

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie