Aan belangstelling geen gebrek.
Aan belangstelling geen gebrek. Joop Touw

Catalina met passen en meten het museum in

28 augustus 2020 om 11:33 Historie

NIEUW-VENNEP Het was een van de blikvangers van het Militaire Luchtvaart Museum,  de voorloper van het Nationaal Militair Museum (NMM): het historische Catalina  watervliegtuig. De enige in Nederland overgebleven vliegboot werd donderdag naar Nieuw-Vennep getransporteerd voor restauratie in het Nederlands Transport Museum. De klus wordt uitgevoerd door de Stichting Neptune Association, een vrijwilligersclub van voornamelijk oud-marinepersoneel.

PASSEN Het is best lastig om het redelijk grote vliegtuig van Soesterberg naar Nieuw-Vennep te krijgen. Met een goede voorbereiding en de juiste spullen was dat niet de grootste uitdaging van de onderneming. De Grote Vraag was: past het vliegtuig door de deur van het museum?

BELANGSTELLING De aankomst van het vliegtuig trok diverse belangstellenden. Een beperkt (corona!) aantal genodigden was op het  terrein van het museum aanwezig om de aankomst van dichtbij mee te maken, maar er waren buiten de poort ook genoeg belangstellenden die getuige waren van een staaltje draaikunst van een oplegger-chauffeur, die maar net het bochtje kon maken.

VOORZICHTIG Eenmaal voor de deur aangekomen, was het meteen duidelijk: dit gaat net wel of net niet. Stap 1 was het vliegtuig van de oplegger krijgen, zonder het (nog meer) te beschadigen. Oude matrassen zijn dan handig. Hangend in de lucht moest bepaald worden in welke hoek het object moest worden gedraaid om het perfect op de trolley te krijgen waarmee hij het museum ingereden zou worden. Dat duurde even. UIteindelijk wisten de vele vrijwilligers na millimeterwerk het vliegtuig van 21,05 meter hoog het museum in te krijgen. De klus kan beginnen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie