Met witte handschoentjes aan mag er door de bijbel worden gebladerd.
Met witte handschoentjes aan mag er door de bijbel worden gebladerd. Ton Dijkstra / BDU

De Bachbijbel: een uniek boek, te bewonderen op twee locaties

Historie

HOOFDDORP “We zijn meer dan trots. De driedelige bijbel van componist Johann Sebastian Bach, die hij voorzag van aantekeningen en ideeën over muziek en instrumenten, ligt op dit moment bij ons ter inzage. Een uniek werk, dat bekend staat als de Bachbijbel. Het origineel kunnen we niet laten zien - dat bevindt zich in St Louis in de  VS -  maar wel een prachtige facsimile-heruitgave. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom om die bij ons te komen bewonderen”, zegt Ria Stolk namens boekwinkel Het Kruispunt. Deze winkel voor het Andere boek bevindt zich naast de H. Joannes de Doperkerk aan de Kruisweg.

Tekst gaat onder de foto verder.


Een blik op een geschreven tekst in de Bachbijbel. - Ton Dijkstra / BDU

[KENNISMAKINGSMOMENTEN] Toen Bach in 1750 overleed vond men een lijst met boeken uit zijn bibliotheek, maar daarop ontbrak zijn bijbel, zijn meest persoonlijke bezit. Tenminste, zo leek het. Wel stond er bovenaan de lijst ‘Calovii Schriften’, maar niemand wist precies wat daar mee bedoeld werd. Pas in 1934 werd ontdekt dat deze ‘Schriften’ niets meer of minder omvatten dan Bachs persoonlijke bijbel. Hoe dat gebeurde is een bijzonder verhaal, dat de moeite van het vertellen waard is, net zoals de verdere geschiedenis van deze Bachbijbel. Het origineel is te kostbaar om te vervoeren, maar voor de facsimile-heruitgave, die sinds kort in Nederland beschikbaar is, is dat geen probleem. 

Ria Stolk: “Een facsimile is een replica van een handschrift of oude druk en deze bijbel is dus bladzijde voor bladzijde gekopieerd, inclusief alle persoonlijke aantekeningen van Bach. De uitgever, de heer Dingemans van Wijnen, heeft die in deze 40-dagentijd aan ons uitgeleend. Natuurlijk willen wij dit bijzondere exemplaar aan zoveel mogelijk mensen laten zien, dus: welkom bij Het Kruispunt. Mensen kunnen gewoon bij ons binnenlopen. Maar we organiseren ook twee speciale kennismakingsmakingsmomenten. Op zaterdag 19 en 26 maart om 13.30 uur is er iemand in onze winkel aanwezig voor een toelichting en op 26 maart is er onder leiding van Sandra Romkes ook een zangworkshop. Een uitgebreide presentatie volgt op zaterdag 2 april in de Kaagsekerk op Kaageiland. Daar is een speciaal Bachprogramma, met het verhaal van deze bijbel door de heer Dingemans van Wijnen, orgelspel door Jan Biemond en zang van Wilma Schoenmaker. Als je die presentatie wil bijwonen, graag wel even van tevoren opgeven.”

Verdere info: Het Kruispunt, tel 0235617392, of info@stalopdekaag.nl. Programma Kaageiland: 14.00 u inloop, aanvang: 14.30 u. Prijs 15 euro per persoon, inclusief consumptie.

Afbeelding
advertentie