Afbeelding
Bob Bakker, Noords-Hollands Archief

Benzinestation aan de Hoofdweg-Oostzijde was van Piet Schalk

Historie

HAARLEMMERMEER Wekelijks publiceert HCnieuws.nl en Witte Weekblad Nieuw-Vennep een oude foto in de rubriek ‘Meer-Historie’. Soms heeft de redactie geen idee wat er op de foto is te zien. Bij de foto van woensdag 13 april, waar een benzinestation aan de Hoofdweg-Oostzijde in Nieuw-Vennep is te zien, is de hulp van de lezers ingeroepen. Het blijkt te gaan om het benzinestation waar Piet Schalk langdurig heeft gezeten, maar ook smid Tijl heeft er zijn smederij gehad. 

Erna Breed weet te vertellen dat het benzinestation en garage van Piet Schalk zou zijn geweest. Het was een van de huizen in een klein buurtschap met onder andere de boerderij van de familie Breed. “Voorheen was het de smederij van buurman Tijl, waar mijn vader menig uurtje heeft geholpen met sleutelen”, laat Erna Breed weten. “Later is het pand door Piet Schalk overgenomen. De beste herinnering was als het mooi weer was om een ijsje te kopen bij Schalk. Dan waren mijn ouders gul en stuurde ons erop uit om een ijsje te halen. Voor vroegere begrippen woonde we ‘buiten’ het dorp en was het een feest om zo dicht bij huis een ijsje te kunnen kopen.” 

Een gevulde diepvries was toen nog niet gewoon. Erna schat dat de foto in jaren 60 is gemaakt. “Ikzelf ben van ‘58 maar er is later pas een benzinestation geopend. Als kind speelse we ook wel eens met de zoon van Schalk in de garage. Dat was altijd spannend met verschillende ruimtes en de auto’s die er stonden en al het gereedschap. Er was ook nog een kleine showroom met 1 of 2 nieuwe auto’s. Ik denk dat de garage van Schalk tot midden 70 jaren heeft bestaan. Daarna is het overgenomen door garage Bakker.” 

De heer J. v.d. Hulst woont in Winkel, maar leest al meer dan 70 jaar HCnieuws.nl. Hij woonde vroeger in de ‘Oude Secretarie’ aan de Hoofdweg-Oostzijde. “Wij liepen altijd op onze klompen naar de lagere school in Nieuw-Vennep”, schrijft Hulst. “Toen bestond dat bedrijfje al. Volgens mij is het altijd wit geweest. Het was toen de smederij van P. Tijl. Mijn vader had van oude ijzeren ploeg wieltjes en wat hout een soort bolderkar gemaakt. Als er botte schoffels of botte ploegijzers waren deed hij die in de kar en wij liepen naar school met de kar. Die brachten we dan bij de smid en uit school haalden wij de kar weer op met scherpe spullen. Later is het bedrijf overgenomen door P. Schalk. Hij bleef wel wat smederij werkzaamheden doen, maar geen hoefbeslag meer.” 

Locatie werd omgebouwd tot garagebedrijf. “Hoe lang de heer P. Schalk daar met zijn bedrijf heeft gezeten is mij niet precies duidelijk. Ik weet wel dat toen wij getrouwd zijn in 1965 en later onze kinderen naar school brachten dat het bedrijf er nog was. Ik denk dat het bedrijf rond de jaren 80 van de vorige eeuw is opgeheven.” 

Volgens Gera Kroes zou de benzinepomp van Klomp zijn geweest. “Ik heb er jaren getankt, ook met bonnen, want in die tijd moest je bonnen hebben om benzine te krijgen. Ik woon ruim 50 jaar in Nieuw-Vennep en woonde aan de overkant bij slager Kroes. Ongeveer 40 jaar geleden zijn ze er mee gestopt en daarna zat Dirk er in met een slijterij.”

Janny van Vugt-Dol reageert dat het om Piet Schalk gaat. “Bij het tankstation ook een caravan huren. Dat hebben mijn ouders ooit gedaan, was heel leuk tot een wolkbreuk kwam en er veel pitten in de caravan zaten.”

advertentie