De historische rondrit ‘Red Ball Express’ trekt als lint door Haarlemmermeer.
De historische rondrit ‘Red Ball Express’ trekt als lint door Haarlemmermeer. Wim Goes

‘Red Ball Express’ als ‘Work in Progress’ rijdend door Haarlemmermeer

21 september 2023 om 17:00 Historie

AALSMEERDERBRUG Voor de 21ste keer wordt de historische rondrit ‘Red Ball Express’ verreden. Onder de titel ‘Work in Progress’ rijden zaterdag 23 september authentieke voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door Haarlemmermeer. 

Deze rit is in de afgelopen jaren een historisch begrip in de regio en daarbuiten geworden. De aankomst en vertrek is bij het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-’45 (Fort bij Aalsmeer).

Tekst gaat onder de foto verder.


Het evenement start bij CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45. - Wim Goes

RONDRIT

De circa 50 kilometer lange rondrit zal vele plaatsen van historische betekenis uit de Tweede Wereldoorlog passeren of aandoen. Op deze manier worden mensen die vochten en vielen voor de vrijheid herdacht en geëerd. De naam ‘Red Ball Express’ is een herinnering aan de bevoorradingsroute die door de geallieerden was opgezet vanaf de invasiekusten in Normandië naar het front. Dag en nacht reden konvooien naar het front om alle benodigde voorraden aan te vullen.

FILM

In het CRASH-museum zal de gehele dag een film te zien zijn die een beeld geeft van de Red Ball Express zoals deze in 1944 reed. Op deze manier krijgen bezoekers een goed beeld over deze enorme logistieke operatie in WO2 en extra toelichting door de vrijwilligers van het museum.

Om 13.00 uur geeft Rick Franke een lezing over de originele Red Ball Express operatie van 1944

OPEN

De toegang tot het CRASH museum bedraagt gedurende de renovatie van het fortgebouw 5 euro voor volwassenen en kinderen van 13 jaar en ouder, 2,50 euro voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Kinderen jonger dan 7 jaar, donateurs en veteranen hebben gratis toegang.

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460 te Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout. Het museum is geopend op zaterdag en iedere tweede zondag van de maand van 10.30 tot 16.30 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie