Ondersteund door Theo Groot verrichtte wethouder Marja Ruigrok de opening van de Kunstkoorts in de Groene Buffer 2019
Ondersteund door Theo Groot verrichtte wethouder Marja Ruigrok de opening van de Kunstkoorts in de Groene Buffer 2019 Henk van Ommeren

Kunstkoorts in de Groene Buffer: Maar liefst 28 kunstenaars presenteren hun kunstwerken

Kunst

ZWANENBURG Al sinds 2006 wordt er in Zwanenburg en omgeving in het najaar een kunstroute georganiseerd. Met alleen een korte onderbreking van 2013 tot en met 2015, een presentatie van de werken van lokale kunstenaars in Zwanenburg, Halfweg, Vijfhuizen en Haarlemmerliede. Sinds 2016 onder de naam Kunstkoorts in de Groene Buffer.

Henk van Ommeren

In de afgelopen jaren vond de opening van deze artelierroute plaats in het gemeenthuis in Halfweg. De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude faciliteerde deze opening. Door de bouwkundige problemen in het gemeentehuis werd dit jaar uitgeweken naar Cultureel Centrum De Olm. De gemeentelijke inbreng is ook na de fusie gebleven. Wethouder Marja Ruigrok, met onder andere cultuur in haar portefeuille, gaf het startschot van de Kunstkoorts in de Groene Buffer 2019. Zij deed dit door het voorlezen van een gedicht, speciaal geschreven voor de opening, door een van de kunstenaars dichteres Minke Maat.

De stuwende krachten achter dit evenement zijn Theo Groot, Anja van Loon en Tanja Heyink, alle drie zelf ook kunstenaar. Op 16 locaties presenteerden de 28 kunstenaars hun producten. In Cultureel Centrum De Olm zelf was er ook een overzichtstentoonstelling. Bij deze artelierroute konden de bezoekers genieten van de werken van de kunstenaars op bijzondere locaties of in hun ateliers. De meeste locaties bevonden zich in Halfweg en Zwanenburg. Echter er waren ook twee locaties in Haarlemmerliede en een grote locatie aan de Kromme Spieringweg in Vijfhuizen. Het gaat bij dit evenement om kunst in de ruimste zin van het woord. Zo zijn er bijvoorbeeld schilderijen, tekeningen, fotografie, keramiek, hout- en metaalbewerking en wandkleden maar ook om gedichten en muziek te bewonderen. Speciaal voor deze tentoonstelling was er een plattegrond met routekaart beschikbaar met routes voor de auto of voor de fiets. Dit laatste was vooral mogelijk op zaterdag, want zondag was het een redelijk natte dag.

advertentie