Afbeelding
Pr Nationale Museumweek

Nationale Museumweek in digitale vorm: 'Gezamenlijk eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid'

Kunst

AMSTERDAM Vandaag is de zesde Nationale Museumweek begonnen. Dit jaar vieren we – ondanks alle beperkingen van dit moment - 75 jaar culturele vrijheid. Ruim 400 musea brengen een ode aan die vrijheid door middel van een digitaal eerbetoon op de Dam (zie artist-impressies), voor iedereen te zien op www.museumweek.nl. Musea tonen hier hun mooiste pronkstukken; 'Ons Échte Goud'. En ook mensen thuis kunnen daar zelf aan deelnemen, door het delen van een eigen kunstwerk. Zo houdt iedereen toegang tot het enorme cultureel kapitaal dat van ons allemaal is.

Hoewel de ruim 400 aangesloten musea zijn gesloten voor het publiek, geven veel musea wel online toegang tot hun pronkstukken en collecties. Zo bieden museale collecties en eigen kunstwerken troost in deze lastige tijden. Gedurende de Nationale Museumweek 2020 (20 tot en met 26 april) zal maximaal aandacht worden gevraagd voor al die vormen van virtuele museumbeleving. Sahil Amar Aïssa gaat het dagelijkse video-journaal #OnsEchteGoudTV presenteren. Het programma wordt maandag tot en met zondag om 16.00 live uitgezonden via www.museumweek.nl en is daarna on demand beschikbaar. 

REGIONAAL Op de website zijn diverse pronkstukken van musea uit onder andere de regio's Haarlem, Haarlemmermeer, Amstelveen, Amsterdam, Zandvoort en Beverwijk. Maar uiteraard zijn ook de pronkstukken van andere regio's van Nederland digitaal te bewonderen. Ideaal nu veel mensen gedwongen thuis zitten.

DAGELIJKS #ONSECHTEGOUDTV Gedurende het dagelijkse live-video-journaal #OnsEchteGoudTV begint Aïssa elke dag bij dat unieke virtuele eerbetoon op de Dam. Welke museale pronkstukken spreken er tot de verbeelding, welke persoonlijke verhalen en kunstwerken, die door mensen thuis zijn ingezonden, vallen op? Daarna zal er ruim aandacht zijn voor het online aanbod van musea door het hele land. In het programma komen ook mensen aan het woord die in deze dagen een heel bijzondere bijdrage leveren aan de sector bijvoorbeeld door online activiteiten over uiteenlopende collecties. Ga voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws naar de site van de Museumweek.

OVER DE NATIONALE MUSEUMWEEK De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de museale collecties van Nederland.

De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en is vanwege de coronacrisis volledig digitaal. Dit jaar wordt de week georganiseerd samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het thema is "Ontdek samen, juist nu, ons echte goud – in vrijheid". 

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties te stimuleren.

Online Gouden Pronkstuk in 3d beeld.
Afbeelding
Visual van Gouden Online Pronkstuk
Ook thuis kunnen mensen deelnemen, door het delen van hun eigen kunstwerk.
Tegelwijsheid uit het Nederlands Tegelmuseum: “Durf te leven!! Onder grooten tegenspoed, Blijf steeds welgemoed.
Sahil Amar Aïssa presenteert dagelijks het online video-journaal #OnsEchteGoudTV.
advertentie