Afbeelding
Forza!

Gemeenteraad wil snellere procedure voor eerstelijnszorg

9 februari 2024 om 11:08 Lokaal Deel je nieuws

Haarlemmermeer – De gemeenteraad heeft unaniem een motie van lokale partij Forza! aangenomen die borg moet geven aan eerstelijnszorg.

Op dit moment kampt Haarlemmermeer met een tekort aan huisartsen en veel gevestigde huisartsen hebben moeite om uit te breiden of zich te vestigen in de gemeente. Hierdoor ontstaat er in sommige kernen en wijken een tekort aan eerstelijnszorg (huisartsen, tandheelkundige zorg, fysiotherapeuten en verloskundigen). Het vinden van passende huisvesting voor eerstelijnszorg is een van de problemen die aan dit tekort ten grondslag ligt. Locaties die als huisvesting zouden kunnen dienen voor deze beroepsgroep hebben nagenoeg altijd een andere bestemming en vallen daardoor vaak buiten bestaande categorieën en eisen die de gemeente stelt.

De kritiek van Forza! fractievoorzitter Erik Vermeulen is dat aanbieders van eerstelijnszorg die zich willen vestigen een te langdurig proces in moeten alvorens zij een vergunning krijgen om zich te mogen vestigen. Hierbij is het volgens Vermeulen in dit proces voor de aanvrager onduidelijk wie de aanvraag behandeld en komt het voor dat het tijdrovende proces dat doorlopen moet worden om vergunning te verkrijgen zo lang duurt dat een goede locatie aan de neus van de zorgverlener voorbij gaat.

Forza! diende een motie in om borg te geven aan deze eerstelijnszorg die uiteindelijk door een groot deel werd mede-ingediend door diverse andere partijen. Door het aannemen van de motie moet de gemeente een procedure gaan ontwikkelen die een vergunningsaanvraag van een aanbieder van eerstelijnszorg tot het ter inzake leggen van een plan binnen een streeftermijn van 30 dagen af kan wikkelen en moet de gemeente actief met de aanvrager mee denken hoe aan de parkeer- milieu- en andere normen kan worden voldaan. Ook eist de gemeenteraad dat de raad wordt geïnformeerd over het huidige aanbod van genoemde eerstelijnszorg in de gemeente, met daarbij een beoordeling of dit momenteel dekkend is en waar (toekomstige) knelpunten zich (gaan) bevinden.

Erik Vermeulen vermelde erbij dat de motie niet het huisartsen tekort direct zal oplossen maar wel bijdraagt de problemen waar bestaande artsen en artsen die zich in de gemeente willen vestigen moet verhelpen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie