Tegenstroom levert zonnestroom van Jos aan de IJweg aan festival Mysteryland

22 augustus 2018 om 11:26 lokaal Deel je nieuws

De komende editie van Mysteryland, op 23, 24 en 25 augustus, draait voor een kwart op schone stroom, opgewekt door de zonnepanelen op de naastgelegen schuur van Jos Koeckhoven aan de Ijweg. 

Tegenstroom is de leverancioer van de zonnestroom. Het  lokale energiebedrijf heeft een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van de samenwerking tussen Mysteryland, de gemeente en de terreineigenaren: de gemeente Haarlemmermeer en het Recreatieschap Spaarnwoude, die de voorzieningen door voorfinanciering mogelijk maken.

Dit jaar wordt door Tegenstroom de stroom van Jos geleverd op een aantal bestaande aansluitingen op het festivalterrein en op de camping. De zonnestroom vervangt ongeveer een kwart van de dieselaggregaten, waar het festival normaal op draait. In 2019 wordt een nieuw vast elektriciteitsnetwerk aangelegd. Met een mobiel transformator-systeem wordt tijdens het evenement en bij de op- en afbouw van het festival een tijdelijke koppeling gemaakt met dit net. Op het terrein komen schone en stille containers met stopcontacten erin. 

Dit systeem is ontwikkeld door Ecovolt, specialist op het gebied van duurzame energie-oplossingen voor evenementen. Tijdens het festival wordt ook stroom opgeslagen in 4 Green Batteries en gebruikt voor de stroomvoorziening op de camping.

Met deze ontwikkeling -het voorzien van een evenemententerrein van zonnestroom- loopt de gemeente Haarlemmermeer voorop in Nederland. Wethouder John Nederstigt: “Wat Tegenstroom, Mysteryland en Jos Koeckhoven hier presteren, is energietransitie voor gevorderden. Duurzame energie is geen ‘ver-van-mijn-bed-show’ meer, maar gewoon realiteit. Nu is het aandeel zonnestroom nog 25%, maar wij gaan het terrein voorzien van nog meer vaste aansluitpunten voor afname van lokaal opgewekte zonnestroom. Zo ondersteunen we de ambitie om op termijn het hele Mysteryland festival op lokale duurzame stroom te laten draaien. Ook bij de andere evenementen die hier plaats vinden, kunnen straks de dieselaggregaten thuis laten. We nodigen andere festivals en gemeenten van harte uit om te komen kijken en ons voorbeeld te volgen.  Zodat we snel kunnen spreken van ‘business as usual.”

Wil je net als Mysteryland ook stroom van Jos? Dat kan via Tegenstroom, het energiebedrijf van de gemeente Haarlemmermeer. Meld je aan op http://stroomvanjos.nl of op https://tegenstroom.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie