De Fokker F-28 in Mali.
De Fokker F-28 in Mali. Arno van der Holst

Mondriaan Fonds doneert 90.000 euro voor Fokker F28

27 december 2018 om 16:00 lokaal

NIEUW-VENNEP De redding van de in Mali wegroestende Fokker F28 door het Nederlands Transport Museum is een stapje dichterbij gekomen. Het Mondriaan Fonds heeft namelijk een bijdrage geschonken van 90.000 euro om dit project mogelijk te maken. 

Het in Nieuw-Vennep gevestigde Nederlands Transport Museum (NTM) heeft het plan opgevat de oudste nog bestaande Fokker F28 naar Nederland te halen en in de oude staat terug te brengen. Het toestel staat momenteel op een vliegveld in het Afrikaanse Mali, en om het naar Nederland te halen is uiteraard een flinke zak met geld nodig. 

BRONNEN Eerder werd al een crowdfunding-actie opgezet, maar het museum heeft ook andere bronnen van financiering nodig om het project van de grond te krijgen. Er is berekend dat er in totaal 250.000 euro nodig is, en van dat bedrag is nu dankzij het Mondriaan Fonds een flink deel al gerealiseerd. 

De Fokker F28 Fellowship werd in de jaren '60 ontworpen, deels als aanvulling en deels als opvolger van de Fokker F27 Friendship, en vloog voor het eerst in 1967. Er werden bij Fokker op Schiphol honderden van deze toestellen gebouwd. Toch wordt er tot op heden geen enkele Fokker F28 in ons land bewaard. Het Nederlands Transport Museum wil daar verandering in brengen.

SLOOP Om dit bijzondere vliegtuig te redden van de sloop, begon het Nederlands Transport Museum een fondsenwervingsactie onder particulieren en bedrijven. Het museum hoopt de Fokker F28 in het voorjaar van 2019 te kunnen aankopen en repatriëren. Hierbij wordt intensief samengewerkt met de Nederlandse ambassade en de Nederlandse militaire Missie in Mali om de operatie succesvol te kunnen organiseren.

Wie ook graag wil helpen, kan doneren via bovenstaande crowdfunding-actie, of een donatie storten op bankrekeningnummer NL91 RABO 0325 2015 87 van het Nederlands Transport Museum, onder vermelding van 'Donatie Fokker F28'. Donateurs die bij deze overmaking hun emailadres vermelden, ontvangen een toegangsbewijs waarmee ze op een latere datum de Fokker kunnen komen bekijken. Meer informatie over het museum is te vinden op Facebook of via www.nederlandstransportmuseum.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie