Sandra en de bijna 4-jarige Alveena samen op de bank tijdens het voorlezen.
Sandra en de bijna 4-jarige Alveena samen op de bank tijdens het voorlezen. Jos van Rooijen

Samen genieten van het voorlezen

lokaal

HAARLEMMERMEER Voorlezen is niet alleen leuk om te doen. Het vergroot ook nog eens op een vrolijke manier de woordenschat en stimuleert mede daardoor de taalontwikkeling. De VoorleesExpress bewijst dat al ruim 10 jaar.

Het is vrijdagochtend. Sandra zit er helemaal klaar voor in de hoek van de bank, terwijl de bijna 4-jarige Alveena een boekje uitzoekt. Het wordt 'Huisdieren' en daarom passeren in zo'n 20 minuten woorden als konijn, babykuikentje, poes, cavia en vissenkom. Maar ook kleuren als geel, rood en wit, naast begrippen als klein, lief, staart en haren. Ook voor de ouder die meeluistert is het leerzaam én leuk.

Dat laatste is vooral de verdienste van voorlezer Sandra, die bijna elke handeling begeleidt met woorden, waardoor Alveena taal hoort, ziet en begrijpt. Alveena zelf geniet zichtbaar van het voorleesmoment en het samen aanwijzen en benoemen van de plaatjes.

Daarmee is het wekelijkse voorleesmoment via de VoorleesExpress niet alleen leuk, maar ook nuttig. Want mede door het voorlezen wordt de woordenschat (fors) uitgebreid. En Alveena leert niet alleen sneller de Nederlandse taal. Straks kan ze ook beter meekomen in de klas.

Een uitgangspunt overigens dat niet alleen geldt voor kinderen met een taalachterstand, maar voor alle kinderen die voorgelezen worden.

MEERWAARDE De VoorleesExpress is een landelijk initiatief dat ruim 10 jaar geleden is begonnen in Utrecht en dat in Haarlemmermeer sinds anderhalf jaar wordt uitgevoerd door MeerWaarde in nauwe samenwerking met de Bibliotheek Haarlemmermeer. Gezinnen worden naar de VoorleesExpress doorverwezen door onder andere de kinderopvang, het consultatiebureau en de basisscholen. Vooral die laatste 'netwerkpartner' speelt een belangrijke rol in het herkennen van een taalachterstand.

Zo'n dertig vrijwilligers in Haarlemmermeer gaan wekelijks met een stapeltje boeken op pad naar een gezin om daar, in een serie van twintig ontmoetingen, aan de ouders te laten zien hoe je kunt voorlezen en hoe leerzaam én leuk het kan zijn om samen met een boek aan de slag te gaan. Sandra is anderhalf jaar geleden begonnen met voorlezen en kan erover meepraten.

GENIETEN "Dit is het derde gezin waar ik voorlees en het is in ieder gezin weer interessant om te ontdekken welke boeken de kinderen en ouders het meeste aanspreken. Ik doe het graag omdat het zo verfrissend is om te zien hoe de gezinnen vaak gaandeweg zelf ook gemotiveerd raken om naar de bieb te gaan en ouders zelf ook gaan voorlezen."

Dat is de bedoeling van de VoorleesExpress: de taalontwikkeling stimuleren, maar ook kinderen laten genieten van een mooi verhaal.

SUCCESJES "Dat maakt dat ik het zo graag doe. We zijn blij met de kleine succesjes! Het mooiste was toen één van de kinderen zelf een boek uit de bibliotheek had gehaald, want 'lezen is leuk!' zei hij." Sandra vertelt ook over kinderen die meer zelfvertrouwen kregen en ook zelf willen voorlezen. "Prachtig natuurlijk om te horen", geeft Elly Folkerts aan.

Zij begeleidt, als projectleider namens MeerWaarde, de VoorleesExpress en de voorlezers in de gemeente Haarlemmermeer. Dit jaar is er bij 45 gezinnen voorgelezen, zo weet ze te melden.

"Volgend jaar willen we nog veel meer gezinnen bereiken. Er is daarom nog behoefte aan nieuwe vrijwilligers die willen voorlezen bij de gezinnen thuis", benadrukt Elly, die vooraf contact heeft met de betrokkenen en de match maakt tussen gezin en voorlezer. Dan worden duidelijke afspraken gemaakt, bijvoorbeeld dat één van de ouders bij het voorlezen aanwezig is. De voorlezer kan tussendoor tips en kleine opdrachtjes geven aan de ouders om zelf te doen met hun kinderen.

RUIMTE Sandra over de praktijk: "Ik kies altijd voor lekker naast elkaar zitten met voldoende ruimte voor het kind om mee te kijken. Het helpt als je soms een beetje speelt met je stem om de spanning te verhogen. Of vragen stelt als 'wat gebeurt daar? en wat zie je?'

Ze leert ook veel van de bijeenkomsten voor voorlezers, die regelmatig georganiseerd worden door MeerWaarde.

ERVARINGEN "Mijn eerste ervaringen met voorlezen zijn positief", laat Sandra tot slot weten, die via de Vrijwilligerscentrale gewezen werd op de mogelijkheid om voorlezer te worden. Dat leek haar wel wat. Nu ervaart ze hoe leuk het is.

Elly is daar blij mee en hoopt dat er meer mensen zijn die dit ook zelf willen ervaren.

Voor meer informatie en/of aanmelden: Elly Folkerts, projectleider VoorleesExpress, MeerWaarde. Zij is te bereiken via 06-478835 of 023-5698888 of per mail via voorleesexpress@meerwaarde.nl.

advertentie
advertentie