Wethouders van links naar rechts: Marja Ruigrok, Jurgen Nobel, Marjolein Steffens, Ap Reinders, Mariette Sedee en Mieke Booij.
Wethouders van links naar rechts: Marja Ruigrok, Jurgen Nobel, Marjolein Steffens, Ap Reinders, Mariette Sedee en Mieke Booij. Jur Engelchor

Nieuwe wethoudersploeg trappelt van ongeduld

lokaal

HOOFDDORP De beoogde zes wethouders in het nieuwe college van B en W staan te trappelen van ongeduld om te beginnen aan hun taak. Dat lieten zij woensdag weten tijdens een presentatie aan vertegenwoordigers van de media. De nieuwe wethoudersploeg zal echter nog even geduld moeten hebben, want hun installatie staat pas voor 10 januari op het programma.

Voorafgaand aan de presentatie zei de formateur en leider van de onderhandelingen, oud-VVD-raadslid Henk Kuipers, dat een coalitie van VVD, HAP, CDA en PvdA het meest voor de hand lag. Hij noemde het logisch dat D66 als grote verliezer van de verkiezingen op 21 november het veld moest ruimen in de coalitie.

De vraag was wie de vrijgekomen plaats zou kunnen innemen. Kuipers zei dat Forza! als één van de winnende partijen geen verstandige keuze zou zijn. De partij is afgelopen jaren geplaagd door afsplitsingen en is daardoor geen stabiele factor, aldus Kuipers.

Ook winnaar GroenLinks kwam volgens de formateur niet in aanmerking door de programmatische verschillen met de andere partijen. De partij die daarna overbleef was het CDA en die is dan ook de vierde coalitiepartij geworden. De PvdA mocht ook weer aanschuiven, omdat de sociaal-democraten zich volgens Kuipers hebben bewezen als een 'stabiele bestuurderspartij'.

Toch viel er nog wel wat te onderhandelen. Zo waren partijen het in de vorige raadsperiode hardgrondig met elkaar oneens over de vraag of vluchtelingen met een verblijfsstatus voorrang moeten krijgen bij de toewijzing van sociale huurwoningen.

De nieuwe coalitie heeft die voorkeursbehandeling nu geschrapt. Dat is vooral een pijnpunt voor de PvdA. Beoogd wethouder Mieke Booij zei woensdag dat statushouders welkom blijven in Haarlemmermeer en dat de gemeente hen ook zal huisvesten, maar dat de verplichting om hen bij voorrang onderdak te verlenen landelijk is vervallen. De PvdA legt zich daar bij neer.

VVD-lijsttrekker Jurgen Nobel wordt wethouder van onder meer Financiën. Hij volgt daarmee in de voetsporen van zijn vader Jeroen, die namens de PvdA vele jaren op de Haarlemmermeerse portemonnee heeft gepast. Jurgen Nobel zei woensdag dat hij wel wat tips van zijn vader heeft gekregen over zijn nieuwe functie, maar ook van andere oud-bestuurders.

De grote onbekende in het nieuwe college is Marja Ruigrok van de VVD. Zij was tot voor kort acht jaar actief in de Amsterdamse gemeenteraad. De beoogde wethouder zei veel zin te hebben in haar nieuwe taak die vooral economische zaken, verkeer en vervoer en kunst en cultuur omvat. Ruigrok zei ook in één van de kleine kernen te willen gaan wonen.

De HAP-wethouders Marjolein Steffens-van de Water en Ap Reinders zijn de blijvertjes in het college. Hun portefeuilles zijn vrijwel ongewijzigd, hoewel er hier en daar wat is geschoven.

CDA-lijsttrekker Mariëtte Sedee is de beoogde nieuwe wethouder voor ruimtelijke ordening, milieu én Park21. Zij was in de vorige raadsperiode oppositieleidster en zit nu dus aan de andere kant van de tafel. Opvallend is dat Sedee vooral erg kritisch was over de plannen voor Park21. De aanstaande wethouder zei dat woensdag geen enkel probleem te vinden. “Ik blijf altijd kritisch, ook voor Park21.”

advertentie
advertentie