Afbeelding
Jan Aukes

Burgemeester: op zoek naar nieuwe ziel voor nieuwe gemeente

5 januari 2019 om 20:31 lokaal

HOOFDDORP Burgemeester Onno Hoes wil samen met inwoners op zoek naar de nieuwe ziel voor de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Hij zei dat vrijdagavond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in een overvol Cultuurgebouw in Hoofddorp.

Volgens de burgemeester is het een goede zaak als er naar de nieuwe ziel wordt gezocht. "Want van Buitenkaag tot aan het Noordzeekanaal en van Cruquius tot Oude Meer bevinden zich tien eeuwen historie. Het oude Haarlemmermeer kreeg er door de fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude van de ene op de andere dag acht eeuwen geschiedenis bij. Denk daar maar eens over na. Wat dat doet met je ziel. Een ziel van veenontginners, een ziel van strijders tegen het water en een ziel van luchtvaartpioniers."

Burgemeester Hoes onderstreepte het belang van een gezamenlijke ziel. "Want het is me bij de vele bezoekjes links en rechts in de polder opgevallen dat mensen houden van de polder en van de gemeenschap waarin ze wonen maar dat de verbinding kris kras door de polder minder is. En ik daag u uit samen met mij te zoeken naar de nieuwe ziel van de nieuwe gemeente."

Hoes sprak de hoop uit dat ondanks de verdere verstedelijking van Hoofddorp de grootste kern verbonden zal blijven met de andere dertig kernen van de nieuwe gemeente. "Dat kan in naamgeving van straten en pleinen zitten of in herkenbare elementen in de openbare ruimte die verwijzen naar de dertig broertjes en zusjes. Hoofddorp wordt steeds meer een stad op zichzelf maar zal ook het warme middelpunt moeten worden van onze gemeente die zich inmiddels uitstrekt van het Noordzeekanaal tot aan Buitenkaag."

De burgemeester kon het niet laten in te gaan op de discussie over de toekomst van Schiphol. Hij zei te hopen dat alle betrokken partijen willen kijken wat er wel kan in de luchtvaart. "Deze regio kan niet op slot gezet worden want dan zet je Nederland op slot. Maar dan moet dat wel hand in hand gaan met investeringen vanuit het Rijk en vanuit Schiphol om de veiligheid- en gezondheidsrisico verder te beperken."

Onno Hoes maakte er tot slot geen geheim van dat hij graag doorgaat als burgemeester van Haarlemmermeer. Hij werd in november 2017 benoemd tot waarnemend burgemeester en die status werd vorige maand voor een half jaar verlengd. Binnenkort gaat de nieuwe gemeenteraad aan de slag met een profielschets voor een vaste burgemeester. Dat Hoes daar graag voor in aanmerking komt, bleek wel uit zijn uitspraak dat hij volgend jaar graag weer iedereen een gelukkig nieuw jaar zal wensen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie