De jubilaris met zijn eveneens aanwezige familieleden.
De jubilaris met zijn eveneens aanwezige familieleden. Eigen foto

Klaas van Keulen zingt 50 jaar bij 'Zang en Vriendschap'

8 januari 2019 om 16:30 lokaal

HOOFDDORP Hij begon op een haar na 50 jaar geleden als 27-jarige jongeman bij de stemgroep eerste tenoren. Daarom werd Klaas van Keulen maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Haarlemmermeers Mannenkoor 'Zang en Vriendschap' in het bijzijn van zijn echtgenote Gerda en kinderen geëerd voor zijn vijf decennia durende zangcarrière. 

Op 17 januari is het 50 jaar geleden dat Klaas van Keulen zijn zangcarrière begon bij het Haarlemmermeers Mannenkoor ‘Zang en Vriendschap’ (HMZV), toen nog Hoofddorps Mannenkoor. Hij begon bij de stemgroep eerste tenoren en is nooit meer weggegaan. Nu, op inmiddels gevorderde leeftijd, is hij nog altijd in staat om zeer hoog te zingen, iets dat maar voor weinig zangers is weggelegd. 

STEUNPILAAR Van Keulen heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot een steunpilaar van ‘het koor. Allereerst als zanger binnen de stemgroep, maar ook als solist. Bij vele concerten soleerde hij en velen noemen hem dan ook een natuurtalent. Hij heeft het zingen overigens niet van een vreemde. Van Keulen zong al met  zijn moeder in het kerkkoor ‘Maranatha’ in het dorpje Rozenburg (Haarlemmermeer) en ook zijn tantes en zusters zijn allen voortreffelijke zangers.

Naast de wekelijkse repetities en de frequente optredens en concerten is Van Keulen ook druk met andere taken binnen het koor. Zo was hij vele jaren bestuurslid en tegenwoordig is hij ook contactpersoon voor ‘lief en leed’. Daarnaast is hij actief in de ‘Stichting Vrienden Van’. Deze houdt zich bezig met de inzameling van oud papier en karton, en ondersteunt daarmee het koor financieel. Mede in verband met deze extra taken ontving hij afgelopen jaar een koninklijke onderscheiding en werd benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau.

CONTRIBUTIE "50 jaar geleden ging het wel wat anders toe op het koor", blikt Van Keulen terug. "Zo werd de contributie bijvoorbeeld wekelijks contant voldaan. De penningmeester ging voor en na de repetitie met zijn kasboekje bij alle leden langs." De zanger zag in de afgelopen 50 jaar zeven dirigenten voor zijn neus verschijnen, maar is dik tevreden met de huidige, Roland Bosma. "Roland is een geweldige vakman en bovendien een zeer prettig mens. Ik zing graag onder zijn leiding." Aan stoppen denkt Van Keulen nog lang niet. "Voorlopig ga ik nog lekker door."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie