Afbeelding
Dick de Jong

Recordaantal mannen in de weer met bierbrouwsels

lokaal

LISSERBROEK De amateurbrouwersvereniging 't Wort Wat bestaat dit jaar 25 jaar. Dus werd er vooruitlopend op de Open Nederlandse Kampioenschap (ONK) voor amateurbrouwers 6 juli een gezamenlijke brouwersdag gehouden. Het ultieme doel was een kloon te brouwen die zo dicht mogelijk de smaak en kwaliteit van het bier La Trappe Isid'or benadert. Ga daar maar aanstaan.

Men wil met deze kloon meedingen naar de hoofdprijs tijdens het ONK. Dit jaar is de vereniging ''t Wort Wat' namelijk de organisator van dit landelijke evenement. Het gaat terug tot 1984 en dit jaar is 35ste editie, dus 'adel verplicht'. Er hebben zich inmiddels meer dan honderd deelnemers ingeschreven. Zes maal per jaar organiseert 't Wort Wat een brouwdag waar verschillende bieren worden gebrouwen. Kwekerij Van Duivenvoorden stelt sinds jaar en dag een grote hal ter beschikking waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Deze grote hal is met recht een 'mancave XXL'.

ISIDORUS Deze keer staat het Isid'or-bier centraal, het bier dankt zijn naam aan een O.L.V. Abdij de Koningshoeven. Toen deze 125 jaar bestond is dit trappisterbier vernoemd naar de Isidorus, de eerste brouwmeester van het klooster. Tot op de dag van vandaag wordt dit bier nog steeds gebrouwen in Berkel-Enschot in Brabant en is het enige Nederlandse trappisterbier.

Bij binnenkomst in de hal waar de brouwersdag zaterdag 16 februari werd gehouden wordt je meteen geconfronteerd met een heerlijke geur. Overal staan grote en kleine ketels te pruttelen koortsachtig in de gaten gehouden door de brouwers. Op gas, op elektrische kookplaten en ook, constateerde uw verslaggever, met behulp van gemodificeerde koffieperculators. Ja, je moet wel inventief zijn.

MENGSEL Men maakt gebruik van een mengsel van granen, hop, gist en water en het blijkt een hele kunst te zijn om de perfecte balans tussen eenvoud, complexiteit, alcoholpercentage (7 procent) en smaak te vinden. Helemaal om de perfecte kloon van La Trappe Isid'or-bier te maken. Op de vraag wat het geheim van een uitstekend bier is, hult men zich in stilzwijgen en brengt men veelbetekenend de vinger naar de mond.

Er zijn zes bierklassen waarop ingeschreven kan worden en voorafgaand aan het ONK zullen de uitgenodigde bierkeurmeesters de meer dan 500 ingezonden bieren proeven. Dit doen zij blind; ze weten niet door wie de bieren gebrouwen zijn. 

RECORD Theo van den Eijden, de voorzitter van de vereniging, en Jan Olijhoek zijn trots. "Je hebt een primeur, want dit is een record hè! Nergens in Nederland zijn er 34 mannen met hun brouwsels op één plek bij elkaar geweest.
Dit is een Nederlands record en misschien wel een Europees record. Dat zou zo maar kunnen."

Het drinkmoment voor een Isid'or-biertje is bij haardvuur, in goed gezelschap, alleen, bij een boek, bij het eten en voor het slapen gaan. Tja, wanneer niet? Meer informatie over de vereniging is te vinden via www.twortwat.nl.

Dick de Jong

advertentie
advertentie