Afbeelding
Trudy Witteman

Kunstfort in vuur en vlam tijdens 'Perspectives'

2 maart 2019 om 07:30 lokaal

VIJFHUIZEN Regionale ambachtsmensen en internationale kunstenaars gaan zaterdag 9 maart op het Kunstfort bij Vijfhuizen een bijzondere verbinding aan. Die dag vindt het publieksprogramma 'Perspectives' plaats. Eén programma op drie verschillende plekken van het fort dat deel uitmaakt van het Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. Het is niet eerder voorgekomen.

Perspectives gaat over de esthetiek, de schoonheidsleer. Over wat schoon wordt gevonden en wat lelijk. Het is relatief. Je kunt er op verschillende manieren over denken en naar kijken. En juist daarom is artistiek directeur van het Kunstfort Zippora Elders zo benieuwd naar de reacties over de op het Kunstfort bijeengebrachte ideeën over beeldtaal en vormgeving.

CREATIEVEN Verschillende perspectieven komen op 9 maart samen. Zowel lokale makers en ambachtslieden als internationale creatieven. Gevestigde kunstenaars van over de hele wereld presenteren hun werk, voeren gesprekken met de bezoekers en doen optredens. Nu dus eens niet binnen de witte muren van een museum, maar in het historische fort zelf, in de Genieloods en op het forteiland.

Het publieksprogramma Perspectives is ontstaan tijdens gesprekken tussen Zippora Elders en kunstenaar Bruno Zhu. Afkomstig uit Portugal is voor Zhu een polder als Haarlemmermeer iets bijzonders en als buitenstaander wilde hij niet alleen de geschiedenis, maar ook de identiteit leren kennen van de bewoners. Wat maken mensen? Hoe leeft men hier, 5 meter onder de zeespiegel?

AMBACHTSLIEDEN Om daar achter te komen riep het Kunstfort makers, ambachtslieden en ontwerpers uit de regio op documentatie en uitleg over hun werk in te sturen. En daar werd goed gehoor aan gegeven. Elders en Zhu kozen twee makers uit voor deelname aan Perspectives. Het zijn KeraMabel (keramisch handwerk) en Nicolette Swaak (fotografie van taxidermie)

Het Kunstfort is zaterdag 9 maart 'the place to be'. Het wordt een spannende dag vol lokale en internationale beeldende kunst, ontwerp en ambacht, voorspelt Elders. "Zelf iets maken, slenteren, een praatje maken, een hapje eten, een drankje drinken. Er zijn bijzondere rondleidingen en aan het einde van de dag is er een kleine buitenbioscoop. Bezoekers kunnen met kunstenaars praten over hun werk en over hun leven van alledag. Creatieven, die bovendien lezingen en optredens geven."

SIERAADONTWERPERS Internationale kunstenaars die komen zijn onder andere Johannes Schwartz, Benedikte Bjerre, Michael Guidetti, Daniel Northuys, Malissa Cañez Sabus, Quynh Dong, Richard John Jones, Dan Solbach en de jonge Michelle de Vaan. "Ook heel leuk is dat tijdens Perspectives een groep sieraadontwerpers aanwezig is. Zij gaan met bezoekers in gesprek over de materialen die ze gebruiken. Andere kunstenaars weer maken eten: kleine hapjes als kunstvorm. Bezoekers kunnen zelfs kennismaken met een busje dat is omgebouwd tot bioscoopje waar films worden vertoond. Het uiterlijk van het alledaagse. Kunstenaars brengen het tijdens Perspectives in beeld."

Perpectives wordt gehouden van 14.00 tot 22.00 uur. Entree is gratis.

Frans Witteman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie