Jurgen Nobel en Paul te Beest brengen eendrachtig het gemaal onder stoom.
Jurgen Nobel en Paul te Beest brengen eendrachtig het gemaal onder stoom. Trudy Witteman

Stoomgemaal Halfweg weer bij de tijd

lokaal

HALFWEG Waar elders in de wereld witte rook het teken van iets goeds is, is zwarte rook dat in Halfweg. Zwarte rook uit de hoge schoorsteen van het stoomgemaal. Het is groot feest. De nieuwe stoomdrum is in gebruik genomen.

Bestuur en andere vrijwilligers van Stichting Vrienden Stoomgemaal Halfweg hadden nooit gedacht dat ze al zó snel na het rampbericht in het voorjaar van 2018 het glas konden heffen en een harinkie konden happen. Het vernietigende bericht dat de stoomdrum was afgekeurd waardoor het oudste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld niet meer mocht draaien, was keihard aangekomen. Maar zoals het gemaal al vele stormen heeft doorstaan, zo kwamen ook de Vrienden deze dreun te boven. "Sponsoren voor de benodigde 132.000 euro werden gezocht en gevonden en in oktober kon de opdracht aan Stork Termeq in Hengelo voor het vervaardigen van een nieuwe stoomdrum de deur uit", straalt voorzitter Paul te Beest. "Dat het gemaal weer draait is ook te danken aan de 54 vrijwilligers die met tomeloze inzet hun schouders eronder hebben gezet." Twee van hen worden in de bloemen gezet: de 86-jarige Louis Otto die na 41 jaar het stokje overdraagt en John van der Molen die de kar van het project getrokken heeft.

Geen burgemeester Onno Hoes voor de openingshandeling. Vanwege spoedoverleg met Schiphol over de komende ov-staking laat hij de klus over aan loco Jurgen Nobel die welverdiende complimenten uitdeelt 'voor het bijzondere staaltje werk dat hier is verricht'. "Dat het gelukt is voldoende geld bij elkaar te krijgen zegt wel wat over het belang van dit gemaal waar de geschiedenis wordt gekoesterd." Om vervolgens in de machinekamer samen met Te Beest de stoommachine in beweging te zetten. Het is 24 mei 16.28 uur. Een fantastisch moment.

Vrijwilliger Kees Visser (73) ziet met glimmende ogen toe hoe de stoommachine de zes immense schepraderen aandrijft die bij vol vermogen per seconde liefst 25.000 liter water kunnen verplaatsen. "Hij loopt weer als een naaimachine", zegt Kees vol trots. "We zijn niet zuinig met smeerolie."

Wijze woorden op een bordje in het ketelhuis: 'Stoomgemaal Halfweg. Terug in de tijd, toch bij de tijd'.

Frans Witteman

advertentie