Afbeelding
Stockfoto

Nabestaanden herdenken slachtoffers MH17 in Vijfhuizen

lokaal

VIJFHUIZEN Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 komen 17 juli voor de vijfde keer bijeen om hun dierbaren te herdenken. Dit doen zij bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. Omringd door 298 bomen worden de namen van de slachtoffers voorgelezen, luistert men naar muziek, zang en een voordracht van jongeren. Minister-President Mark Rutte zal spreken en start het defilé met jonge nabestaanden door het leggen van bloemen bij het monument.

Het is vijf jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines, vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten en 298 mensen abrupt uit het leven werden gerukt. Uit blijk van eerbied en eerbetoon voor de slachtoffers hangen de vlaggen van de getroffen landen ten tijde van de ceremonie bij het monument halfstok. Na afloop van het programma legt Minister-President Mark Rutte, samen met jonge nabestaanden als eerste bloemen bij het gedenkteken. Nabestaanden volgen daarna in het defilé en leggen hun bloemen bij het gedenkteken.

Rond het tijdstip van de ramp wordt een minuut stilte gehouden. Ceremoniemeester is Victor Jammers, voorzitter Bestuur Slachtofferhulp Nederland. De herdenking is een besloten bijeenkomst.

Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen is op initiatief van de Stichting Vliegramp MH17 en in nauw overleg met de nabestaanden tot stand gekomen. Het voorstel voor een zogenaamd Green Ribbon (een groen bomenlint) van de Stichting Trees for All werd door de nabestaanden verkozen en gerealiseerd door de Stichting Nationaal Monument MH17. Elk slachtoffer wordt herdacht met een eigen boom voorzien van een naamplaatje. Met elkaar vormen de 298 bomen een nieuw bos. In het hart van het bos staat in een amfitheater het gedenkteken waarin alle namen opnieuw bij elkaar komen.

Afbeelding
advertentie