Afbeelding
René de Leeuw

Mark Rutte: Schiphol mag groeien tot 540.000 vluchten

lokaal

HAARLEMMERMEER (ANP) Het aantal vluchten van en naar Schiphol mag vanaf 2021 stapsgewijs toenemen tot maximaal 540.000, maar wel onder strenge voorwaarden. Dat heeft minister-president Mark Rutte gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Nu ligt het plafond nog op 500.000 starts en landingen.

Rutte benadrukt dat de groeiplannen van het kabinet voor Schiphol nog niet af zijn, en dat er ook voorwaarden aan verbonden zijn. Er moet sprake zijn van "balans tussen economie, leefbaarheid en klimaat". Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) gaat er de komende tijd over in gesprek met belanghebbenden. "We gaan het anders doen. Eerst minder hinder, dan pas een beetje groei", zei ze vandaag tijdens een persconferentie.

[TRENDBREUK] De bewindsvrouw spreekt van een "trendbreuk". "In plaats van groeien op krediet, moet de sector vooruit betalen en ervoor zorgen dat er minder hinder is in de omgeving van Schiphol." Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, mag de luchthaven uiteindelijk groeien naar 540.000 vliegbewegingen. Nu ligt het plafond nog op 500.000 starts en landingen.

Van Nieuwenhuizen (VVD) verwacht flinke investeringen in veiligheid, innovatie en duurzaamheid van de luchtvaartsector, die ook oplossingen moet zoeken voor de belangrijkste klachten van omwonenden. Daarnaast wil ze het aantal nachtvluchten verminderen.

[POSITIEF EFFECT] Schiphol nog langer op de nullijn houden, zou volgens Rutte geen positief effect hebben op het klimaat, omdat het vliegverkeer zich dan simpelweg verplaatst, bijvoorbeeld naar Frankfurt. Dat speelt in de luchtvaart "nog veel meer" dan in bijvoorbeeld de zware industrie, waar het kabinet verduurzaming probeert af te dwingen met een beperkte CO2-belasting.

advertentie