Willy Landzaat, Mariëtte Sedee en Bert den Elzen.
Willy Landzaat, Mariëtte Sedee en Bert den Elzen. Frans Tol

Erespeld voor Willy Landzaat en Bert den Elzen

lokaal

SPAARNDAM In de zonnige buitenruimte bij de Timmerloods van het Rijnlandshuis in Spaarndam kregen vrijdag 5 juli Willy Landzaat uit Hoofddorp en Venneper Bert den Elzen de gemeentelijke erespeld uitgereikt door loco-burgemeester Mariëtte Sedee. Dat gebeurde tijdens de zomerborrel van de Haarlemmermeerse PvdA. Bovendien werd er afscheid genomen van raadslid Fien Eveleens die buiten de gemeente gaat wonen. Zij wordt opgevolgd door Birgitta Kamsteeg.

Gemeentelijke erespelden zijn bedoeld voor vrijwilligers die zich gedurende zeer lange tijd als vrijwilliger hebben ingezet voor de Haarlemmermeerse samenleving. Met deze erespelden laat het gemeentebestuur zien er trots op te zijn dat deze mensen inwoners zijn van Haarlemmermeer. 

[WILLY LANDZAAT] Willy Landzaat-Kingma (74) kwam in de tachtiger jaren in Hoofddorp wonen en is sindsdien daar nu zo'n 40 jaar actief als vrijwilliger. "Om te beginnen werd Willy vrijwilliger op de school van haar kinderen", aldus Sedee tijdens haar toespraak. "Haar hart ligt zowel bij het onderwijs als bij emancipatie. Dus werd zij al snel actief in verschillende vrouwennetwerken in Hoofddorp. Er werden huiskamerbijeenkomsten, eetgroepen, discussiegroepen - en wat al niet - georganiseerd. Daar werd dan volop gesproken over uiteenlopende thema's zoals integratie, emancipatie en armoedebestrijding. Menig vrouw in Haarlemmermeer heeft haar zelfstandigheid, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen mede te danken aan de ondersteuning van Willy Landzaat. Willy is fervent fietser, iemand die weet wat zij wil, die niet snel uit het veld te slaan is. Iemand omschreef haar als een heel trouwe vrijwilliger met een aardse toon en licht cynische humor."

Zij was ook intensief betrokken bij het organiseren van seniorenbijeenkomsten in samenwerking met het Ouderenwerk van Meerwaarde. Zij besteedt ongeveer 10 tot 15 uur per week aan vrijwilligerswerk en zet zich sinds 1985 in voor de PvdA Haarlemmermeer. Willy Landzaat was helemaal overdonderd door de erespeld. "Ik vind dit wel een prachtige eer!"

[BERT den ELZEN] Bert den Elzen (54) is sinds 1994 actief als vrijwilliger op vele fronten. Zo was hij 9 jaar lid van de medezeggenschapsraad van basisschool de Polderrakkers, was hij lang penningmeester en/of secretaris van Hobbyclub Linquenda, was hij lang kaderlid van vakbond Abvakabo, was hij lid de dorpsraad en de wijkraad Linquenda, bestuurslid van de Oranj4daagse, medeorganisator van het oud en nieuwfeest in Nieuw-Vennep en gaf hij 14 jaar steun aan de overkoepelende huurdersorganisatie Stienstra.

Ook zat hij in het team van de onlangs gelopen wandelestafette Samenloop Voor Hoop. Sedee: "Tot slot, maar zeker niet op de laatste plaats zet Bert den Elzen zich sinds 2006 in voor de PvdA Haarlemmermeer en doet dat in verschillende hoedanigheden." Hij is volgens haar een mensenmens in hart en nieren met een groot gevoel voor recht en onrecht. "Hij is aanspreekbaar, een harde werker, een betrokken sociale man." Den Elzen zelf vond het krijgen van de erespeld een verbazingwekkende gebeurtenis. "Dit had ik nooit verwacht. Het is wel eervol. Ik moet dit dus even laten bezinken."

[FIEN EVELEENS] De partij nam ook afscheid van Fien Eveleens. Na toespraken van wethouder Mieke Booij en voormalig wethouder Tom Horn meldde Eveleens dat die mooie woorden haar toch wel wat deden. "Wij betrekken nu onze woonark in Aalsmeer. Daar gaan wij nu onze droom leven. Ik weet dat ik niet altijd gemakkelijk was, dat ik geduld heb leren oefenen, en dat de lage plaatsing bij de verkiezingen pijn deed. Maar door die lage plaatsing was het voor mij wel gemakkelijker om afscheid van Haarlemmermeer te nemen. Ik heb daardoor misschien ook sneller het besluit genomen te verhuizen buiten de gemeente. Graag dank ik iedereen wel voor de collegialiteit die ik ondervonden heb."

Frans Tol

Fien Eveleens.
advertentie