Afbeelding
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Zwanenburger Kees van Ojik bevorderd tot Ridder

lokaal

ZWANENBURG Kees van Ojik is bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Minister Cora van Nieuwenhuizen speldde Zwanenburger Van Ojik gisteren de versierselen op die bij deze koninklijke onderscheiding horen. 

Dinsdag 10 juli vond een minisymposium plaats naar aanleiding van het afscheid van Hans Alders van de Omgevingsraad Schiphol (ORS). Alders stond 12,5 jaar aan het roer van de ORS, maar gaf onlangs aan op te stappen

[VERRASSING] Tijdens het minisymposium was er ook een verrassing voor bewonersvertegenwoordiger Kees van Ojik. De voormalige huisarts uit Zwanenburg, die eerder dit jaar ook al opstapte, werd namelijk door minister Cora van Nieuwenhuizen naar voren geroepen en ter plekke bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Ojik zet zich al meer dan 50 jaar in voor de belangen van omwonenden van luchthaven Schiphol. Zwanenburger Van Ojik richtte al halverwege de jaren '60 het actiecomité Zwanenburg-Halfweg op, omdat hij zich als jonge huisarts grote zorgen maakte over de gezondheidseffecten van Schiphol op de mensen in zijn regio.

[BALLONNEN] "Het begon in uw eigen woorden 'heel soft' met het oplaten van ballonnen die de radar stoorden", aldus de minister in haar toespraak. "Maar het werd ook steviger met het blokkeren van de aanvoerwegen. Maar een bekende uitspraak van u is: 'Alleen maar tegen zijn heeft geen zin'. Dat is typerend voor uw inzet al die jaren." 

Volgens Van Nieuwenhuizen heeft Van Ojik veel invloed gehad. "U heeft niet alleen de bewoners een stem gegeven maar die stem ook effectief weten om te zetten in breed gedragen akkoorden die door kabinet en Kamer zijn overgenomen. Daar heb ik enorm veel respect voor. Ik niet alleen maar heel veel mensen die met u hebben gewerkt."

advertentie