Afbeelding
Pixabay.com

Haarlemmermeer heeft 79 staatlozen binnen gemeentegrens

lokaal

HAARLEMMERMEER Er leven op dit moment 79 zogenaamde staatlozen in Haarlemmermeer, zo laat het college weten naar aanleiding van vragen van de ChristenUnie-SGP hierover. Een staatloze is iemand zonder nationaliteit. 

De lokale fractie van de ChristenUnie-SGP wilde onlangs graag weten of er zogenaamde staatlozen in Haarlemmermeer leven. Dit naar aanleiding van een wet waar de Rijksoverheid momenteel aan werkt die deze mensen de mogelijkheid geeft hun status officieel vast te laten leggen, waardoor ze aanspraak kunnen maken op bepaalde rechten. Zo kunnen ze dan bijvoorbeeld een reisdocument aanvragen of via een versoepelde regeling Nederlander worden. 

[INSCHRIJVEN] Volgens het CBS leefden er begin dit jaar 12.869 staatlozen in heel Nederland, 79 van hen woont dus in Haarlemmermeer. Volgens het college is het echter niet nodig om deze mensen, vooruitlopend op de nieuwe wetgeving vanuit Den Haag, alvast in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie. Ze zijn namelijk al geregistreerd, zo meldt het college.

'het betreft inwoners die met een rechtmatig verblijf in de Basisregistratie Personen (BRP) als ingezetene ingeschreven staan. Hieraan is een uitgebreid onderzoek door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voorafgegaan.'

advertentie