Kikker gevangen tijdens IVN slootjesdag
Kikker gevangen tijdens IVN slootjesdag Anneke Wegman

Doel bereikt met soortenjacht zomerweek Park21

lokaal Deel je nieuws

Tijdens de zomerweek Park21, van 29 juni tot en met 7 juli jl. is een soortenjacht binnen dit gebied gestart. Een soortenjacht waarmee de leden van het Platform Groen Haarlemmermeer aandacht vragen voor biodiversiteit in dit gebied. En dat is gelukt! Het doel, 500 verschillende soorten planten, dieren, mossen, schimmels en insecten, is op een haar na gehaald.

Waarnemingen van alle mogelijke flora en fauna zijn gemeld via waarneming.nl. Voordat de soortenjacht van start ging, waren in dit gebied 248 soorten gemeld bij dit natuurplatform. Tijdens de zomerweek hebben elf waarnemers 981 waarnemingen gedaan. Hierbij zijn 488 soorten gezien. De slootjesdag van het IVN, de plantenexcursies en de spinnenjacht hebben een flinke bijdrage geleverd aan dit totaal. Planten en vogels zijn het meest gezien. Ruim een kwart van de meldingen zijn echter van soorten uit andere soortgroepen, waardoor bijna alle soortgroepen zijn vertegenwoordigd. Het totaal aan gevonden soorten in Park21 is na de soortenjacht gestegen tot 676 soorten. De resultaten van alle waarnemingen binnen Park21 zijn terug te vinden via https://waarneming.nl/bioblitz/500-soortenweek-park21/

Onder het kopje BioBlitzes op deze pagina kunt u de statistieken van de vondsten tijdens deze biodiversiteitsactie terugzien. De organisatie van de soortenjacht, IVN en Floron, is erg blij met dit in korte tijd behaalde resultaat. Wij willen alle inzenders hartelijk danken voor hun meldingen. Ondertussen gaat de soortenjacht gewoon door en kunt u uw meldingen blijven doorgeven via waarneming.nl. Ons nieuwe doel is duizend soorten binnen een heel jaar (met alle seizoenen). Via de facebookpagina van Groen Haarlemmermeer geven we geregeld een update en meer informatie over gevonden soorten.

De soortenjacht was onderdeel van het themajaar “MEERbiodiversiteit, help jij een handje?” waarbij aandacht wordt gevraagd voor biodiversiteit en vooral ook hulp bij behoud en vergroten van biodiversiteit in de gemeente Haarlemmermeer. De diverse activiteiten afgelopen maanden zijn (mede) mogelijk gemaakt door het Betrekken bij Groen Fonds van de Provincie Noord-Holland.

advertentie