Vertrekhal Schiphol foto deel je nieuws
Vertrekhal Schiphol foto deel je nieuws Willem ten Veldhuys

Geen brief gemeente Haarlemmermeer aan minister over groei van Schiphol

lokaal

HAARLEMMERMEER De gemeente gaat niet een eigen brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen sturen over de voorgenomen groei van Schiphol. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft vorige week een motie over zo'n brief van GroenLinks, Een Haarlemmermeer, Gezond Haarlemmermeer en SRH verworpen.

Van Nieuwenhuizen maakte vorige week op een persconferentie bekend dat het kabinet Schiphol na 2020 wil laten groeien tot maximaal 540.000 vliegbewegingen per jaar. Voorwaarde is wel dat de overlast wordt verminderd en de veiligheid niet in de knel komt.

[REDELIJK] Het kabinetsbesluit heeft gemengde reacties opgeleverd. Voorstanders vinden het standpunt van de minister heel redelijk, maar critici menen juist dat Van Nieuwenhuizen haar oren te veel laat hangen naar de luchtvaartsector. Die tegenstelling was vorige week in de gemeenteraad ook goed te merken.

GroenLinks-fractievoorzitter Maaike Ballieux maakte er geen geheim van dat haar fractie verbijsterd is over het standpunt van het kabinet. Zij pleitte daarom voor een gemeentebrief waarin de ongerustheid tot uiting wordt gebracht. Volgens Ballieux wordt het hoog tijd dat de gemeente opkomt voor haar inwoners. GroenLinks werd daarin gesteund door D66, Een Haarlemmermeer, Gezond Haarlemmermeer en SRH.

[ONVERSTANDIG] Wethouder Jurgen Nobel van Luchthavenzaken vond een eigen brief van Haarlemmermeer echter erg onverstandig. Hij wees erop dat de overheden in de Schiphol-regio al bezig zijn met een gemeenschappelijke brief. Volgens Nobel heeft de minister ook duidelijke voorwaarden gesteld aan de groei van Schiphol en is dat dezelfde lijn die ook de coalitie in Haarlemmermeer voor ogen heeft. De meeste raadsleden volgden dat standpunt.

advertentie