Afbeelding
ANP Foto

Indrukwekkende herdenking MH17 bij monument in Vijfhuizen

lokaal

VIJFHUIZEN Op indrukwekkende wijze zijn woensdag 17 juli alle 298 slachtoffers van de aanslag op vlucht MH17 herdacht. Precies vijf jaar na de daad van terreur. In het hart van het Nationaal Monument in Park Vijfhuizen laat premier Mark Rutte weten: “Gerechtigheid voor de doden blijft ons doel.”

Vijf jaar na de ramp is de pijn, het verdriet en het gemis voelbaar en zichtbaar. Ook over de houding van Rusland. “De waarheid moet boven tafel komen”, zegt Piet Ploeg, nabestaande en voorzitter van Stichting Vliegramp HM17. “Voor mij is vijf jaar niet al, maar pas. Herdenken is niet alleen vandaag. Ik ben er nog elke dag mee bezig. Het gemis blijft groot. Vijf jaar al loopt het strafgerechtelijk onderzoek. Al die jaren hebben we met elkaar op een zeer waardige wijze het geduld en vertrouwen in de uitkomsten van het onderzoek weten te behouden. Dat blijven we doen tot de verantwoordelijken voor de dood van onze geliefden ter verantwoording zijn geroepen.” Premier Rutte prijst het doorzettingsvermogen van de nabestaanden en roept op te blijven gedenken. “Het is ongelooflijk belangrijk de namen van de slachtoffers te blijven noemen. Met elkaar gedenken biedt troost. Vandaag wordt het verdriet over de hele wereld gevoeld.”

Omringd door 298 bomen lezen nabestaanden de namen van hun geliefden voor. 298 namen van mensen die vijf jaar geleden zorgeloos in het vliegtuig stapten, maar nooit op hun bestemming aankwamen. Peilloos verdriet komt naar boven bij het noemen van de namen. Complete gezinnen werden op het fatale moment uiteen gescheurd, kinderen werden van het ene moment op het andere wees. Ook de 1 minuut stilte rond het tijdstip van de ramp is indrukwekkend. Evenals de bijdrage aan de herdenking van acht tienermeisjes die herinneringen aan hun verongelukte vriendinnen delen met alle aanwezigen. 

Als eerste legt premier Mark Rutte, samen met jonge nabestaanden bloemen bij het gedenkteken. Zonnebloemen. Bloemen die altijd in één adem worden genoemd met de vliegramp. Daarna volgen nabestaanden in het defilé en leggen hún bloemen neer. En vinden steun bij elkaar. Want het gemis blijft. Het verdriet ook.

Frans Witteman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie