Afbeelding
Trudy Witteman

Historische trekkers paraderen door Haarlemmermeer, bekijk hier de foto's

lokaal

HAARLEMMERMEER Voor wie van historie houdt was het 20 juli smullen geblazen. Georganiseerd door de restauratiegroep Meer-Historie van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius paradeerde die dag een lang lint van historische tractoren door de polder. Doordat de weersverwachting ronduit slecht was kwam een groot aantal oudjes de schuur niet uit. De twintig die er wél waren trokken veel bekijks. Net als de mannen achter het stuur die naar eigen zeggen een topdag hebben gehad.

Pok, pok, pok, pok, pok. De groene SVF-trekker (Societeit Vierzon France) uit 1936 komt op temperatuur en kan niet wachten tot Jeroen Blom achter het stuur kruipt om aan de 47 kilometer lange rit door Haarlemmermeer te beginnen. Maar er staat veel meer moois bij de Polderschuur aan de Spieringweg in Vijfhuizen te wachten op het startsein van Henk Schrama die de colonne met een Fiat-trekker uit 1968 met daarachter een Vicon kunstmeststrooier, gaat aanvoeren. Wat te denken van de Alles-Chalmers (1956), een cadeau van de Amerikanen in het kader van de na-oorlogse Marshallhulp. Van de Dextra uit 1964, de Brons-trekker die op een trailer meegaat en van de Case-trekker uit 1952 waarvan de achterbanden voorzien zijn van een inklapbaar anti-slipsysteem. Zeg maar een soort sneeuwketting, maar dan voor in het natte boerenland. Eigenaar Cor Bos, voor de duvel nog niet bang, heeft er al twee keer de Elfstedentocht mee gereden.

Als klokslag 09.00 uur de oudjes gestart worden hangt er een blauwe walm boven de weg. Zodra de diesels en de Ferguson-trekker van Gerrit Klaasse Bos die als enige op petroleum rijdt, op temperatuur zijn gaat de stoet op weg. Al snel valt de eerste plensbui. De vrijwilligers van Meer-Historie die met veel liefde de oudjes weer op de been hebben gebracht én de nodige particuliere eigenaren laten zich niet kennen en rijden onverstoorbaar door. Door het publiek aangemoedigd. Vanachter de ramen. Dat dan weer wel.

[BELOFTE] 11 uur koffietijd. Een droog plekje wordt gevonden onder een viaduct in Beukenhorst. Een lange pauze wordt gehouden op het IJsbaanterrein in Nieuw-Vennep. Stralend weer is het inmiddels en daardoor is er heel veel bekijks. De volgende stop is op het Burg. Van Stamplein in Hoofddorp. Ook hier een grote drukte. Winkelend publiek laat de koopjes voor wat ze zijn, kinderen kijken hun ogen uit en gaan achter het stuur op de foto. Ze hebben de dag van hun leven op de plek waar vroeger mogelijk een van de trekkers een bietenrooier door de klei heeft getrokken. Na een lange dag terug in de Polderschuur doet 'marsleider' en vrijwilliger Henk, een belofte: "De eerstkomende keer, mogelijk dit najaar nog, maken we een tocht door het noorden van de gemeente."

[DORSDAG] Maar eerst komende week. Donderdag 25, of vrijdag 26 juli, afhankelijk van het weer, gaat Meer-Historie in recreatiegebied Plesmanhoek (in de oksel van IJweg en Geniedijk) op ouderwetse wijze korenmaaien en dorsen. Alle hiervoor benodigde historische landbouwwerktuigen worden ingezet. Hou de berichtgeving over dit spektakel in de gaten op www.hcnieuws.nl.

Frans Witteman

Cor Bos op zijn Case-trekker uit 1952.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie