Recreatie Toolenburgse Plas
Recreatie Toolenburgse Plas Jan Aukes

Toolenburgerplas biedt elk jaargetijde ultieme recreatie

lokaal

HOOFDDORP Het is zomervakantie: hét moment van het jaar om zo nu en dan verkoeling te zoeken als de warmte toeslaat. De Toolenburgerplas biedt daar een uitermate geschikte plaats voor.

Van jong tot oud vertrekken mensen naar de plas om te genieten van het prachtige weer dat de zomer ons te bieden heeft. Maar buiten het 'zonnen' biedt de Toolenburgerplas nog veel meer schoons aan bezoekers. Honderden jongeren gaan deze week naar de plas om met vrienden een duik te nemen in het water. Stil liggen is er voor de jonge generatie vaak niet bij, al is het maar omdat de plas de mogelijkheid biedt om te surfen. Wat surfen zo leuk maakt? Een vaak gehoord argument is het moment dat het lukt op het board te blijven staan. Precies de juiste balans op de plank houden, dát is het ultieme vrijheidsgevoel. Zo kunnen de jongeren urenlang bezig zijn om dat moment mee te maken, waarna ze zelfvoldaan richting huis gaan. Aan ruimte in het water overigens geen gebrek: de plas biedt voldoende ruimte om geen last van elkaar te hebben.

[ZEILSCHOOL] Liever een andere sport in het water beoefenen? Dat kan, want de Toolenburgerplas houdt niet op bij 'slechts' surfen. Het gebied heeft namelijk ook een zeilschool, waar mensen de eerste kneepjes van de sport kunnen leren. Binnen een dag krijg je hier de mogelijkheid de beginselen van het zeilen te leren, zonder ergens aan vast te zitten. Ook de gevorderde zeilers die hun techniek willen verbeteren, kunnen bij de zeilschool terecht. Zo krijgt iedereen de mogelijkheid om de sport te beleven.

[HARDLOPEN] Gedurende alle jaargetijden is de Toolenburgerplas dé plek om je conditie op peil te houden. Niet alleen komen scholen regelmatig langs om de zogenoemde 'coopertest' tot uitvoering te brengen, ook vele recreanten zijn dagelijks van de partij om aan hun conditie te werken. Daarbij biedt de plas een geavanceerd systeem, een TimePointsysteem genoemd, waarmee hardlopers, skeelers, nordicwalkers en andere sporters via een chip de rondetijden laten meten. Daarmee hoef je je uitsluitend te concentreren op hetgeen waar je daadwerkelijk voor gekomen bent. "Ik vind het heerlijk om hier wekelijks een aantal rondjes te lopen", vertelt een van de lopers. "De plas biedt een bepaalde rust, waardoor ik even helemaal tot mezelf kom. Of ik ook wel eens ergens anders loop? Bijna nooit. Deze plas biedt precies wat ik nodig heb."

Kortom, de Toolenburgerplas geeft de perfecte combinatie tussen ontspanning, plezier en sportiviteit. Er is dan ook voor elk wat wils. En als je klaar bent met sporten of rusten heeft de plas ook nog een aantal horecagelegenheden om overheerlijk te lunchen, waardoor je als gast van alle gemakken bent voorzien.

Jordi Smit

Afbeelding
advertentie