Afbeelding
Archief

Geen zak met geld voor uitvoering plannen Rijsenhout

lokaal

HOOFDDORP De gemeente heeft geen zak met geld klaar staan om de verouderde gebieden in het dorp Rijsenhout nieuw leven in te blazen. Dat maakte wethouder Adam Elzakalai van Ruimtelijke Ordening donderdagavond duidelijk in een debat met de gemeenteraad over de toekomstvisie voor het dorp.

Het is al geruime tijd duidelijk dat er wat moet gebeuren met het dorp. Oude kassen worden niet meer vervangen en Rijsenhout dreigt te verpauperen. Daarom heeft de gemeente samen met dorpsbewoners een ruimtelijke en economische visie gemaakt die velers goedkeuring kan wegdragen. Er zijn met name plannen op het gebied van groen, recreatie en duurzaamheid.

Tijdens een eerdere bespreking van de plannen drong met name VVD-raadslid Rob Koster erop aan om een geldpotje te vormen om de projecten van de grond te krijgen. Het college van burgemeester en wethouders is daar geen voorstander van, zo maakte wethouder Elzakalai donderdag duidelijk. Het initiatief moet van particuliere bedrijven komen en de gemeente kan daarna mogelijk een financiële steun in de rug geven. Elzakalai zegde toe regelmatig met een overzicht te komen hoe het er met de ontwikkeling van de diverse projecten voor staat.

VVD'er Koster benadrukte dat het enorm belangrijk is dat er nu eindelijk wat gaat gebeuren in Rijsenhout. Hij zei dat ruim tien jaar geleden al plannen waren voor het dorp. Koster zei er een gevoel van schaamte over te hebben dat er sindsdien niets is gebeurd. Hij beschouwt het dossier Rijsenhout mede daarom als een persoonlijke mislukking.

Een grote frustratie van politiek én bestuurders is dat er in Rijsenhout vrijwel geen woning kan worden bij gebouwd door de aanwezigheid van Schiphol. De rijksoverheid heeft de regels weliswaar wat versoepeld, maar nu ligt de provincie Noord-Holland weer dwars.

HAP-raadslid Ron Heimerikx stelde voor met de bus naar Den Haag af te reizen om de minister voor eens en altijd duidelijk te maken dat nieuwbouw van levensbelang is voor Rijsenhout. De rijksoverheid zou dan aan de provincie een aanwijzing kunnen geven zodat woningbouw wel mogelijk wordt in het geplaagde Rijsenhout. Andere fracties schaarden zich achter het strijdbare signaal van Heimerikx.

Wethouder Elzakalai liet weten nog steeds grote moeite te hebben met de blokkade voor nieuwe woningen in Rijsenhout. Hij is een grote persoonlijke frustratie van hem.

advertentie
advertentie