Afbeelding
Pixabay

'Meedoen met proef gasloze woonwijk'

lokaal

HOOFDDORP De gemeente zou moeten meedoen aan een proef van de rijksoverheid om een woonwijk met tenminste 500 woningen gasloos te maken. Dat bepleitte D66-raadslid Martin Meiland donderdag tijdens het Vragenuur in de gemeenteraad.

Het Rijk heeft kort geleden een pilot uitgeschreven om met plannen te komen voor het volledig gasvrij maken van woonwijken. Er is 90 miljoen euro voor beschikbaar, verdeeld over twintig gemeenten. Belangstellende gemeenten moeten voor 1 juli reageren.

D66'er Meiland vroeg zich af of Haarlemmermeer niet één van die twintig gemeenten kan worden. Op initiatief van D66 is de gemeente ambitieus op het gebied van gasloos bouwen.

Wethouder John Nederstigt van Duurzaamheid was niet direct daverend enthousiast. Hij had uitgerekend dat het geldpotje van Den Haag betekent dat er 9.000 euro per woning over blijft om de gasaansluiting te weren.

Raadslid Meiland gaf toe dat dit niet erg veel geld is. Hij had dezelfde berekening gemaakt en daarnaast uitgerekend dat de werkelijke kosten 30.000 euro zijn.

GroenLinks-raadslid Maaike Ballieux vond dat de wethouder eindelijk eens moest laten zien waar zijn werkelijke ambitie ligt. Zij vroeg om een helder ja of nee.

Dat heldere antwoord kwam er niet. Wethouder Nederstigt maakte duidelijk dat de voorwaarden voor de pilot nog allerminst duidelijk zijn. Hij zei niet te verwachten met een uitgewerkt plan te kunnen komen om te kunnen meedoen aan de proef.

advertentie