OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Henk van Ommeren

Bezoek college Haarlemmermeer

lokaal

HALFWEG De werkgroep Historisch Halfweg had het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer uitgenodigd voor een rondleiding langs historische panden in Halfweg. Gezien de reacties werd dit bezoek bijzonder op prijs gesteld.

Voorzitter van Historisch Halfweg André van Veen ontving het gezelschap bij ‘Koffie voor Kaatje’. Na een welkomstwoord kondigde hij de gids van deze dag aan: “Gerrit Achterhof is onze plaatselijke historicus. Iemand die werkelijk op een Rubiaanse manier over de geschiedenis kan vertellen.”

Het uitgebreide gezelschap van zowel het college van Haarlemmermeer als van Haarlemmerliede en Spaarnwoude begaf zich langs diverse historische panden. Achterhof vertelde onder meer over de geschiedenis van het Gemeenlandshuis, Huis ter Hart en het oude Postkantoor. De rondleiding eindigde bij museum het Stoomgemaal Halfweg. Conservator Peter van Kaan maakte van de gelegenheid gebruik om de gemeenten te vragen het te ondersteunen: “Wij bevinden ons in zwaar weer. Onze stoomketel, het hart van onze installatie, is afgekeurd door het Stoomwezen en moet vervangen worden. Zonder deze stoomketel kunnen wij niet meer draaien. Het kan niet zo zijn dat dit grootste nog werkende stoomgemaal daarom gesloten moet worden. Dit is ook het scheprad stoomgemaal van de wereld. Wij hopen op de steun van organisaties en bedrijven. Maar ook de steun van de gemeenten is van essentieel belang.”

Aan het slot van het bezoek kregen de college leden nog een uitgebreide uitleg over de technische kant van het gemaal van technisch vrijwilliger Willem Fokker. Voor een aantal van de aanwezigen was het een bijzondere ervaring om deze imposante installatie te zien. Jammer genoeg niet in werking.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
advertentie
advertentie