Pieter Heiliegers tussen de vijf veteranen uit de gemeente.
Pieter Heiliegers tussen de vijf veteranen uit de gemeente. Henk van Ommeren

Laatste Veteranen dag H&S

19 juni 2018 om 12:24 lokaal

HALFWEG Met enige weemoed ontving burgemeester Pieter Heiliegers de veteranen van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude in het gemeentehuis. Het was de laatste veteranen dag in deze gemeente. Volgend jaar mogen de oudgedienden naar Hoofddorp.

Al jarenlang komt er een “harde kern” van Indiëgangers naar deze feestelijke bijeenkomsten. Wel is de groep van negentigers inmiddels geslonken tot nog maar 3 man, afkomstig uit Halfweg, Spaarndam en Penningsveer. De verhalen van deze oude veteranen zijn er echter niet minder om. Als dienstplichtige militairen werden zij direct na de oorlog naar met name Sumatra gestuurd. Daar kregen zij te maken met primitieve omstandigheden en gevaar voor eigen leven. Maar er waren ook positieve ervaringen.

Jaap Mens is als vrachtwagenchauffeur actief geweest: “Ik zou het nooit hebben willen missen. Ondanks het feit dat je daar heen moest, was het een heel bijzonder ervaring.” Toch was niet alles rozengeur en maneschijn. Willem Jansen: “Soms moesten wij in een schuur met lange rijen bedden slapen. Van slaap kwam er dan niet veel, omdat altijd wel iemand de rust verstoorde. Wij zaten nogal afgelegen, waardoor een van onze kameraden die gesneuveld was, drie keer moest worden herbegraven.”

Uiteraard zijn er ook veteranen die elders gediend hebben. Silvain Benistant vulde in 1966 een formulier in en een jaar later was hij beroepsmilitair: “Op de schepen was het leven soms best zwaar. Stil zitten was er niet bij. Later ben ik als rapporteur van de minister naar Macedonië geweest.” Ook Ton van Mourik werd beroepsmilitair: “Omdat je als beroeps meer getaald kreeg als dienstplichtige heb ik maar getekend. Daar ben ik 36 jaar als marechaussee blijven hangen.”

Burgemeester Pieter Heiliegers wees op het feit dat deze bijeenkomst voor het laatst was vanwege de fusie. Een dag waarbij de overheid zijn waardering laat blijken aan de veteranen in Nederland.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie