Afbeelding
NMCX

45.000 kilo tegels opgehaald bij eerste 25 deelnemers Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen

25 mei 2023 om 21:26 Lokaal Deel je nieuws

Afgelopen maandag 22 mei was de eerste tegelophaalronde van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen (het ‘HaKa’). Bij de eerste 25 deelnemers werd al 45.000 kilo tegels opgehaald. Hierdoor is 344 vierkante meter tegels vervangen door groen. Het verwijderen van tegels helpt tegen hittestress, wateroverlast en is goed voor de biodiversiteit! Dura Vermeer verzorgde de tegelophaalservice met een elektrische vrachtauto. De volgende ophaalronde is op maandag 10 juli.

Het HaKa

Op 21 maart j.l. was de aftrap van de derde editie van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen, een lokale wedstrijd waar bewoners met elkaar de strijd aangaan wie het hoogste percentage m² aan tegels uit zijn of haar tuin verwijdert. Deelnemers aan het HaKa maken kans op leuke prijzen. Zo winnen de beste vijf deelnemers een cadeaubon van 50 euro (mogelijk gemaakt door GAMMA Hoofddorp), waarmee tuinbenodigdheden kunnen worden aangeschaft. De eerste 50 deelnemers ontvangen 3 zakken compost per woning van het Meerlandenfonds. De eerste 50 huurders van woningcorporatie Ymere die zich inschrijven ontvangen een tuincadeaubon van 30 euro. En de tegels worden gratis opgehaald bij alle deelnemers thuis door Dura Vermeer.

Aantal deelnemers groeit jaarlijks

Inmiddels hebben al 51 inwoners zich ingeschreven, een enorm verschil met vorig jaar. Toen meldden zich tot 31 oktober 57 deelnemers aan. Opvallend is dat veel meer mannen dan voorheen zich inschrijven. 

Anneke van Gijzen, projectleider van het HaKa: “We merken dat bewoners steeds meer beseffen dat het klimaat aan het veranderen is en dat die verandering gevolgen heeft voor hun directe woonomgeving. Zo vallen er steeds vaker hoosbuien, waardoor de kans op wateroverlast toeneemt. Het aantal hittegolven neemt ook toe en die houden langer aan dan voorheen, wat slecht is voor je gezondheid: tijdens de hittegolf in augustus 2020 overleden honderden mensen als gevolg van die hitte. Een tuin met groene planten kan wel tot 10 graden koeler zijn dan een tegeltuin! Met een groene tuin help je bovendien de Nederlandse insecten waarmee het niet goed gaat. Insecten en andere dieren kunnen er beter schuilen, nestelen, en voedsel vinden. Studies tonen bovendien aan dat mensen gezonder zijn en lekkerder in hun vel zitten als ze een plantentuin hebben!”

Wil je ook minder tegels in je tuin en meer planten? Je kunt je nog tot en met 31 oktober opgeven voor het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen. 

Link: https://haarlemmermeerwaterproof.nl/tegelwippen/

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie