Het beeld van Prikker.
Het beeld van Prikker. Archief

'Redder van Vijfhuizen' Jan Mastenbroek overleden

24 juli 2018 om 15:10 lokaal

VIJFHUIZEN Naar pas onlangs bij de redactie is bekend geworden is op 12 juli op 89-jarige leeftijd Jan Mastenbroek overleden.

Journalist Jan Mastenbroek wordt weleens de redder van Vijfhuizen genoemd. Hij immers nam het in de jaren vijftig van de vorige eeuw middels zijn rubriek 'Stekeltjes' in de Hoofddorpse Courant op voor Vijfhuizen dat er in die tijd vele malen minder fraai uitzag dan vandaag de dag het geval is. Belabberde straatverlichting, geen riolering, wegen die na een stevige regenbui veranderden in moerassen. Onder de pseudoniem Prikker vocht Jan Mastenbroek voor het vergeten dorp Vijfhuizen dat in de ogen van het toenmalige gemeentebestuur misschien maar beter kon uitsterven. In september 1953 verscheen zijn eerste column die als titel 'Massamoord' droeg.

Er zouden er nog vele volgen. In 1955 ontwaakte de gemeente en stelde geld beschikbaar om het dorp op te knappen. Feest in Vijfhuizen. De bevolking richtte een standbeeld op voor de man die het dorp redde van de ondergang. Een van papier-maché. Een echt beeld van Prikker kwam er in 2004. Het werd geplaatst op de hoek van de Vijfhuizerweg en de Kromme Spieringweg, in de tuin van de pastorie. Het beeld kreeg eind mei 2016 een ereplaats op het Prikkerpleintje vóór het dorpshuis. Een prachtige ontmoetingsplek, door de dorpsvereniging aan het dorp geschonken vanwege de honderdste verjaardag van deze kwieke belangenvereniging.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie