V.l.n.r.: Vrijwilligers Trudy, Ada en Marijke zijn trots op de goede doelenwinkel.
V.l.n.r.: Vrijwilligers Trudy, Ada en Marijke zijn trots op de goede doelenwinkel. Jan Aukes

Terre des Hommes Hoofddorp viert 10-jarig bestaan, maar ook zorgen over voortbestaan

31 maart 2024 om 08:00 Maatschappelijk

HOOFDDORP Op zaterdag 6 april staat een feestelijke dag gepland voor Terre des Hommes in Hoofddorp. De tweedehandswinkel voor het goede doel viert die dag haar 10-jarig jubileum. Maar naast de feestvreugde, hangt er ook een zorgelijke sfeer: “De toekomst van de winkel is in gevaar.”

“Tien jaar geleden vond in deze periode de eerste bestuursvergadering plaats. Daarom vieren we het jubileum op 6 april.” Dat vertelt Trudy Bakkeren, een van de kernleden van het winkelteam. De Hoofddorpse houdt zich momenteel nog bezig met de sociale media en contacten voor de winkel, maar legt haar werkzaamheden na de jubileumviering neer. “Ik heb hier negen jaar met plezier gewerkt. Het leek me mooi om mijn vertrek samen te laten vallen met de viering van het jubileum. Daarna ga ik overwegen of ik ander vrijwilligerswerk wil oppakken.”

FEESTELIJKE DAG

Volgens Trudy belooft de jubileumviering een feestelijke dag te worden. “Ons team gaat de winkel versieren en we delen koffie, thee en frisdrank uit. Speciaal voor het jubileum zal ook CEO Julie Verhaar van Terre des Hommes Nederland naar de winkel komen. Negen vrijwilligers worden door haar in het zonnetje gezet, zij zetten zich vanaf het begin al in voor de winkel. De jubilarissen ontvangen een zilveren druppel, verwijzend naar de druppel in het logo van Terre des Hommes.”

GOED DOEL VOOR KINDERRECHTEN

De winkel in Hoofddorp is een van de meer dan veertig winkels in Nederland die onderdeel zijn van Terre des Hommes. De goede doelenorganisatie zet zich in voor kinderrechten. Trudy: “Daar gaat een deel van de opbrengsten uit de winkel naartoe. In de afgelopen periode was het voornaamste doel om kinderarbeid in micamijnen in Madagaskar tegen te gaan. Momenteel geven we heel veel aandacht aan het stoppen van online seksuele uitbuiting.

GEEN KRINGLOOP

Trudy benadrukt dat de winkel in de Concourslaan geen gewone kringloopwinkel is, maar een goede doelenwinkel: “Onze kleding en spullen worden ook tweedehands geleverd, maar het moet een goede kwaliteit hebben. Wij accepteren niet alles, zoals een kringloop dat wel doet. We krijgen onze spullen van een vaste klantenkring en selecteren zorgvuldig wat er in de winkel komt te hangen. Zo zorgen we ervoor dat er een mooi aanbod van spullen aanwezig is, van goede kwaliteit.”

TE WEINIG VRIJWILLIGERS

Trudy vertelt dat het team op dit moment uit 23 vrijwilligers bestaat, maar dat dit eigenlijk te weinig is om de winkel draaiende te houden. “We functioneren het beste met dertig mensen. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers die wekelijks een dagdeel in de winkel kunnen helpen. En ook voor drie van de vier functies binnen het kernteam zijn mensen nodig. Zelf ga ik weg, maar ook degene die de roosters en begeleiding doet, stopt binnenkort. Zij is al wel langer gebleven om ons nog bij te staan. En sinds januari hebben we ook geen winkelcoördinator meer.”

TOEKOMST IN GEVAAR

Ze vervolgt: “Doordat het kernteam niet meer compleet is, hebben we dringend nieuwe mensen nodig. Twee van onze vrijwilligers nemen tijdelijk extra taken op zich, in de hoop dat we twee maanden langer open kunnen blijven. We hopen dat nieuwe mensen zich zullen melden zodat de winkel kan blijven voortbestaan.  Anders is het gewoon einde verhaal.”

EXTRA AANDACHT

Dit baart Trudy en haar team grote zorgen. “Het zou erg jammer zijn als we moeten sluiten, vooral omdat de winkel erg populair is in de omgeving. Jong en oud kunnen solliciteren, maar het is belangrijk dat je passie hebt voor de retail en graag van de winkel een succes wilt maken. Het is een zorgelijke situatie, de toekomst van de winkel is in gevaar. Maar ik hoop dat we op deze manier de winkel weer extra onder de aandacht kunnen brengen.”

OPROEP

Trudy doet namens de winkel nog een laatste oproep: “Ben je iemand of ken je iemand die ons een paar uur in de week kan helpen met coördinerende rollen? Dan ben je van harte welkom! We denken graag met je mee om te zien wat er bij jou past. Dat kan zijn het maken van het rooster, of het coördineren van de winkelwerkzaamheden. Ook zoeken we een vast aanspreekpunt voor onze vrijwilligers.”

De naam Terre des Hommes betekent ‘mensen der aarde’. Het komt van het gelijknamige boek van de Franse Antoine de Saint-Exupéry, piloot van een postvliegtuig en schrijver in de Tweede Wereldoorlog. Door zijn werk zag hij veel van de wereld en kwam hij tot de conclusie: “er is geen derde wereld. Er is één wereld en daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor.”

Ada (links) werkt 1 jaar werkzaam bij Terre des Hommes, Marijke (rechts) werkt sinds oktober 2023 voor de winkel.
Er wordt van alles verkocht: van kleding tot kinderspeelgoed.
V.l.n.r.: Vrijwilligers Ada, Trudy en Marijke
Trudy (rechts): "We krijgen onze spullen van een vaste klantenkring en selecteren zorgvuldig wat er in de winkel komt te hangen."
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie