Ook restaurant Het Graanpakhuis speelt in op de dramatische veranderingen.
Ook restaurant Het Graanpakhuis speelt in op de dramatische veranderingen. Trudy Witteman

Overzicht gevolgen corona voor Haarlemmermeer: 'hopen dat het niet lang meer duurt'

24 maart 2020 om 17:05 Maatschappelijk

HAARLEMMERMEERR Voor zzp'ers en andere ondernemers zijn het zorgelijke en zware tijden. Ondanks alles tonen ze veerkracht en proberen ze in te spelen op de dramatische veranderingen. En hopen van harte dat de crisis niet al te lang duurt aangezien velen van hen niet genoeg vlees op de botten hebben.

Onwerkelijke tijden zijn het. "Laten we toch vooral ons gezond verstand gebruiken", roept Ben Perdaan, eigenaar van Kapsalon Perdaan in Nieuw-Vennep, op. "De onzekerheden zijn groot. De coronacrisis is voor iedereen een nieuw fenomeen." De Vennepse kapper heeft drie man in loondienst. Aankloppen voor steun hoeft nog niet. "De dinsdag na de toespraak van premier Rutte was het hier een gekkenhuis. Mensen waren bang dat ze niet meer naar de kapper konden. Inmiddels is de omzet minder dan normaal, maar we kunnen het nog even uitzingen." Het advies anderhalve meter bij elkaar vandaan te blijven kan de kapper niet opvolgen. "Wij hebben een ander contact met mensen dan in de horeca. We staan achter ze te werken. We kijken ze niet in het gezicht, behalve via de spiegel dan. Ons protocol is niet te veel mensen in de zaak en nóg vaker handen wassen dan dat we al deden." Een verkouden klant heeft Ben nog niet meegemaakt. "Wie snotterig is blijft thuis. Zo verstandig zijn mensen wel."

Bij autorijschool Van de Kamp in Hoofddorp hetzelfde verantwoordelijkheidsgevoel. "Als mensen verkouden zijn melden ze zich af", weet eigenaar Ina van de Kamp die samen met vier andere instructeurs les geeft. Examen is even niet aan de orde. Ook het CBR is gesloten. "Als de leerling en de instructeur gezond zijn kan de les doorgaan. Toch is het aantal lessen met de helft gedaald. Hoe we het gaan opvangen weten we nog niet. De kosten gaan gewoon door." De anderhalve meter-regel dan? "We raken elkaar niet aan en wie instapt reinigt eerst zijn handen met desinfecterende gel. Zo durf ik het wel aan."

Direct na de toespraak van de premier ging John van Vessem van het Vijfhuizense restaurant Het Graanpakhuis aan het knutselen. Met als resultaat een fraai bouwsel waar mensen daghappen en ander eten kunnen afhalen. "Streetfood met een knipoog", lacht John. "De kwaliteit is zoals men van ons gewend is, op de prijs is flink ingeboet. We willen overleven en zoveel mogelijk mensen aan het werk houden. Simpelweg het raam openschuiven en het eten aanreiken had ook gekund, maar dit is veel leuker. Een beetje vrolijkheid kan geen kwaad in deze barre tijd van sociale onthouding. Het is druk. Het initiatief wordt enorm gewaardeerd. Ik onderschrijf de woorden van Mark Rutte dat we goed voor elkaar moeten zorgen. We staan klaar voor wie onze hulp nodig heeft."

Zoals in het hele land is ook in Haarlemmermeer het aantal telefoongesprekken fors toegenomen. Zowel vast als mobiel. "De zondagse piek is nu ook doordeweeks ontstaan", laat een woordvoerder van internetprovider Ziggo/Vodafone desgevraagd weten. "We zien dat mensen elkaar vaker en langer bellen. Thuiswerken, meer filmpjes kijken, het zorgt allemaal voor een toename in het gebruik. Onze prioriteit is dat mensen met elkaar in contact kunnen blijven."

De werkplaats draait door en in de showroom was het zaterdag druk, schetst René Klomp van Autobedrijf Hartgerink en Klomp uit Hoofddorp de situatie. "Voor ouderen die de deur niet meer uit durven zijn we een haal- en brengservice begonnen. Er zijn afzeggingen, maar de schade valt tot nu toe mee. Anders wordt het als banenverlies aan de orde komt. Dan is onze branche als een van de eerste aan de beurt."

Geen risico nemen en daarom gaat de NVM Open Huizen Dag van zaterdag 28 maart niet door. Terecht, zegt de Nieuw-Vennepse makelaar Jeroen van den Boogaard die 'opvallend veel' aanvragen voor bezichtigingen krijgt die gezien de situatie 1 op 1 worden gedaan. "Corona heeft geen invloed op de prijzen. Overbieden is nog steeds aan de orde. De jacht op een woning is groot, de historisch lage rente is zeker van invloed. Het eindeffect van de crisis is nog niet te overzien. De regels in acht nemen en er gezond doorheen komen staan nu bovenaan."

Frans Witteman

Kaarten en tekeningen van kinderen als steun voor bewoners zorgcentrum In het Zomerpark.
De horeca start overal de 'take-away', Restaurant Lieveling geeft de richting aan  op het wegdek.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie