OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Henk van Ommeren

Dorpsraadverkiezing niet nodig na afvallen vijfde kandidaat

9 april 2020 om 16:36 Maatschappelijk

SPAARNDAM Na de inschrijvingsperiode voor kandidaten voor de Dorpsraad Spaarndam, blijken er vijf gegadigden te zijn voor een bestuursfunctie. Echter één kandidaat valt af, omdat deze niet aan de criteria voldoet. Daardoor zijn er evenveel kandidaten als vacatures, waardoor er statutair geen verkiezingen nodig zijn.

BENOEMD Uitbreiding van de Dorpsraad was noodzakelijk geworden, nadat tijdens de openbare vergadering in januari, het bestuur nog maar uit vier leden bestond. Statutair moet dat minimaal vijf en maximaal zeven leden zijn. Uitbreiding van het bestuur was dus noodzakelijk, mede omdat één van de overgebleven leden zijn functie ook neer wilde leggen. Het bestuur besloot daarom vier vacatures open te stellen. Indien er meer dan vier mensen zich kandidaat zouden stellen, moesten er verkiezingen worden gehouden. In het andere geval zouden de kandidaten direct benoemd kunnen worden.

GRENS In de statuten van de Stichting Dorpsraad Spaarndam is vastgelegd dat een lid van de Dorpsraad of een stemgerechtigde, alleen inwoners van Spaarndam (Oost en West) van 18 jaar of ouder kunnen zijn. Hierbij wordt ongeveer de grens van de bebouwde kom aangehouden. Door deze statutaire begrenzing kon één van aangemelde kandidaten niet kon worden geaccepteerd. Deze woont namelijk net buiten de dorpsgrens aan de Lagedijk.

ONVREDE Opvallend is dat de vijf aangemelde kandidaten allen lid zijn van het bestuur van de recent opgerichte dorpsvereniging Spaarndam = 1. Deze vereniging was juist opgericht uit onvrede over het beleid van de oude Dorpsraad. Tevens wilde men naar een verenigingsvorm in plaats van een stichting. Nu de kandidaten in het bestuur van de Dorpsraad zitting gaan nemen, zou men denken dat de net opgerichte dorpsvereniging wel opgeheven zal worden. Dit is echter niet het geval. In een persbericht laat men weten de vereniging in stand te houden, juist vanwege de verenigingsvorm.

UITSTELLEN De nieuwe kandidaten, Theo van Heese, Peter Mastenbroek, Ruut van Schie en Monique van der Valk-Albrecht kunnen pas tot het bestuur van de Dorpsraad toetreden na een openbare vergadering van de Dorpsraad. Wanneer deze plaats kan vinden is op dit moment gezien het coronavirus, nog niet duidelijk. Wel is de verdeling van de functies inmiddels duidelijk. Voorzitter/secretaris wordt Jacques Hendriks, Ruut van Schie vicevoorzitter en Paul Boom penningmeester. De overige leden leiden de diverse werkgroepen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie