Een van de bezwaarmakers Laura Janssen bij het enige groen in Halfweg-Centrum.
Een van de bezwaarmakers Laura Janssen bij het enige groen in Halfweg-Centrum. Henk van Ommeren

Plannen Integraal Kind Center Halfweg vernietigd

16 juni 2020 om 12:40 Maatschappelijk

HALFWEG De voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude is in 2014 met plannen voor de bouw van een Integraal Kind Center (IKC) in Halfweg gekomen. Hierin zouden naast basisscholen ook andere activiteiten zoals dagopvang voor kinderen in die leeftijdsgroep ondergebracht worden. Door bezwaren van bewoners heeft de Raad van State de plannen nu vernietigd. 

In de plannen van de gemeente zouden drie basisscholen hun activiteiten gezamenlijk uit kunnen voeren. Op de plek van de oude locaties van deze drie scholen - Halverwege, Sint Jozef en de Margietschool - zou daar waar mogelijk nieuwbouw plaatsvinden. De gemeente kwam echter al snel tot de conclusie dat de enige plek waar het IKC gerealiseerd kon worden op het Margrietplantsoen in het zuidelijk deel van Halfweg zou moeten zijn. Het enige overgebleven stukje groen in Halfweg.

 Een groepje bewoners maakten bezwaar vanwege het verdwijnen van dit laatste stukje groen en de verwachte parkeer- en verkeersoverlast. Ook werd getwijfeld aan de noodzaak van de geplande grootte van het IKC. Er werd onder meer een petitie ingediend die getekend werd door ruim 200 omwonenden. Uiteindelijk bleven er een vijftal bewoners over die bezwaar hebben aangetekend tot aan de Raad van State. 

Twee van hen, John Martin en Laura Janssen, vertellen hoe zij de procedure bij de Raad van State hebben ervaren. "Het was een bijzondere ervaring om de behandeling mee te maken. Wij werden als vijf bewoners vertegenwoordigd door vier advocaten. Van de gemeente was er slechts één persoon, ik vermoed een juridisch adviseur. Opvallend was dat hij slechts op weinig vragen van de Raad van State antwoord kon geven. Wij en onze advocaten kregen hierdoor de indruk dat de gemeente de opdracht zou krijgen om binnen enkele weken met aanvullende informatie te komen. Wij waren dan ook bijzonder blij verrast door de uitspraak. Op alle punten werden wij in het gelijk gesteld.”

 Dat hiermee de strijd gewonnen zou zijn, denken de bezwaarmakers niet. In een eerste reactie gaf de wethouder aan dat dit een vertraging van enkele jaren zou opleveren. Ook de opmerking dat het onbestaanbaar zou zijn dat er geen basisonderwijs meer in Halfweg zou zijn, speelt een rol. Toch gaf de wethouder in een latere fase tijdens een raadsvergadering, aan dat de mogelijkheden voor een alternatieve locatie en misschien kleiner qua omvang, toch moet worden onderzocht. Voor de bezwaarmakers is het duidelijk: “Wij zullen blijven strijden voor het behoud van het enige overgebleven stukje groen en het voorkomen van overlast voor de omgeving.”

Henk van Ommeren

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie