Al tien jaar daalt het percentage jongeren dat recent op school is gepest, met de helft. Toch zegt nog steeds acht procent van de leerlingen dat ze recent op school zijn gepest.
Al tien jaar daalt het percentage jongeren dat recent op school is gepest, met de helft. Toch zegt nog steeds acht procent van de leerlingen dat ze recent op school zijn gepest. jos

Jeugd ervaart vooral stress door school

1 oktober 2020 om 09:09 Maatschappelijk

HOOFDDORP Meer dan de helft van de jongeren in de regio Kennemerland, waaronder Haarlemmermeer valt, voelt zich vaak tot zeer vaak gestrest. Dit is boven het landelijk gemiddelde. School of huiswerk levert het meeste stress op. Meisjes ervaren ruim anderhalf keer zo vaak stress dan jongens.

Dit - en meer - blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019, een onderzoek van GGD Kennemerland. Wethouder Mieke Booij is niet geheel verrast. “Het beeld van veel stress bij jongeren herkennen we. In Haarlemmermeer zien we hetzelfde. Hier moeten we gericht iets aan doen, want veel druk is nu eenmaal niet goed voor de gezondheid, zeker niet op zo’n jonge leeftijd.”

Al tien jaar daalt het percentage jongeren dat recent op school is gepest, met de helft. Toch zegt nog steeds acht procent van de leerlingen dat ze recent op school zijn gepest, dit is net zoveel als landelijk. Pesten via internet is niet veranderd sinds 2013, toen het onderwerp voor het eerst is nagevraagd: vijf procent van de leerlingen is recent gepest via internet, wat gelijk is aan het landelijk gemiddelde.

Het alcoholgebruik onder jongeren laat een duidelijke daling zien de afgelopen tien jaar, al gaat de daling de laatste jaren niet meer hard. In 2009 dronk 44 procent van alle leerlingen soms alcohol, in 2019 was dat 26 procent. Ook het percentage rokers is sinds 2009 afgenomen, maar nog steeds rookt 4 procent minstens één keer per week.

Aan het onderzoek deden ruim 7.400 jongeren mee, in het najaar van 2019. Ze wonen in negen gemeenten in Kennemerland. Het onderzoek vindt elke vier jaar plaats en is uitgevoerd door alle GGD’en in Nederland, samen met het RIVM.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie