Taalmaatje Ernst gaat wekelijks met Nasim op pad om haar Nederlands woordenschat te vergroten.
Taalmaatje Ernst gaat wekelijks met Nasim op pad om haar Nederlands woordenschat te vergroten. Ton Dijkstra

Aan de slag als ‘taalmaatje’ via Taal op Maat

6 oktober 2021 om 19:30 Maatschappelijk

HOOFDDORP Een nieuwe taal leren doe je het beste in de praktijk. Dat vluchtelingen snel Nederlands leren is ontzettend belangrijk, cruciaal om de integratie te laten slagen. In de gemeente Haarlemmermeer speelt Taal op Maat, onderdeel van VluchtelingenWerk, daar een belangrijke rol in. Zij koppelen een vluchteling of anderstaligen aan een vrijwilliger, een ‘taalcoach’. 

Asielzoekers verblijven tijdens de procedure in een asielzoekerscentrum (AZC). Wanneer ze een verblijfsvergunning krijgen, komen ze in aanmerking voor een woning en wordt er gekeken in welke gemeente zij worden geplaatst. Eenmaal op hun plek in hun ‘eigen’ woning is het zaak dat zij snel integreren en de Nederlandse taal machtig worden.

“Zij moeten de taal leren toepassen in de praktijk”, legt Monique Dijkstra uit, zij is projectcoördinator bij Taal op Maat. “Wij koppelen een vluchteling aan een taalcoach. Zo zijn Ernst en Nasim ook aan elkaar gekoppeld.”

Ernst van Norden is naast taalcoach, of ‘taalmaatje’ zoals Ernst het liever zelf noemt, ook als taalcoördinator bij Taal op Maat actief. Hij voert de gesprekken met vrijwilligers die zich als taalcoach hebben aangemeld. “Iedereen is geschikt als taalcoach”, aldus Ernst. “Uiteraard moet je wel goed Nederlands kunnen spreken. Verder moet je ook een beetje durf hebben, geduld en goed kunnen luisteren. Open staan voor andere culturen helpt om een goed taalmaatje te zijn.”


Zeven keer horen is begrijpen. - Ton Dijkstra

Nasim is een nareiziger uit Iran en is zo’n drie jaar geleden met haar gezin in Nederland herenigd. Zij is voor een jaar aan taalmaatje Ernst gekoppeld. “Ik ben reuze blij met Ernst, niet alleen voor de taal maar ook om de uitjes die we doen”, vertelt de inmiddels goed Nederlands sprekende Nasim. “Als je bezig bent dingen te ondernemen en daarover praat, dan leer je de taal veel beter. Zo gaan we regelmatig naar de markt in Hoofddorp. Ernst wijst mij dan van alles aan en vertelt hoe dat in het Nederlands heet.”

Taalcoach zijn heeft ook een sociale functie. De kans dat koppels vrienden blijven is groot. Het begint met een gesprek aan de keukentafel, daarna eens wat wandelen of naar een museum of je gaat eens bij elkaar eten. Zo wordt Ernst nog wel eens verrast door de heerlijke kookkunsten van Nasim. 

“Bij het koppelen wordt altijd gekeken naar de interesses en wensen van vluchtelingen én de vrijwilliger”, licht Monique toe. “Delen zij een passie, is er voorkeur voor een oudere, jongere of een man of vrouw?”

Door corona is het niet altijd even makkelijk geweest om vrijwilligers te vinden. Sommige vrijwilligers durfden tijdens de coronapandemie de deur niet uit en al helemaal niet meer af te spreken in openbare ruimten. “Daar hebben wij veel last van gehad, we zijn dan ook op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om als taalmaatje een vluchteling te begeleiden en Nederland(s) beter te leren te kennen.”


Ton Dijkstra

Nasim houdt inmiddels van Nederland. “Hier is alles goed geregeld en het is een mooi land. Door corona heb ik nog weinig contact gemaakt, gelukkig wel met de buren. Omdat ik nu al goed Nederlands spreek durf ik inmiddels met het openbaar vervoer te reizen, ik zit dan ook niet meer 24 uur thuis. Soms gaat het nog te snel als mensen tegen me praten, maar ik leer steeds meer woorden. Mijn grootste wens is om snel te mogen werken. Daar moet ik wel eerst mijn inburgering voor halen. In Iran werkte ik in de reiswereld, ik hoop dat dat ook in Nederland gaat lukken.”

Mensen die geïnteresseerd zijn geraakt en graag een gesprek willen met taalcoördinator Ernst kunnen contact opnemen via 023-5749284 of een mail sturen naar taalopmaat@vluchtelingenwerk.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie