Kom een kijkje nemen in de keuken van Bardo en sluit aan bij de dis.
Kom een kijkje nemen in de keuken van Bardo en sluit aan bij de dis. KEES VAN DER VER

Hospice is op zoek naar vrijwilligers en geeft kijkje in de keuken

19 januari 2023 om 09:57 Maatschappelijk

HOOFDDORP In Haarlemmermeer zijn tal van organisaties op zoek naar vrijwilligers. Zo ook Bardo. In de Hospice zorgen vrijwilligers en beroepskrachten met hart en ziel voor een optimale begeleiding en sfeer voor mensen die zich in de laatste levensfase bevinden.

Dankzij de inzet van dit team biedt Bardo zorg op maat. Op maandag 30 januari houdt Badro een avond waarin mensen worden uitgenodigd om de warme omgeving en de sfeer te komen proeven. Van 18.00 tot 20.00 uur serveren kookvrijwilligers een heerlijke zelfgemaakte soep.

De ruim 145 vrijwilligers ondersteunen vanuit verschillende rollen de palliatieve zorg die Bardo biedt aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn en staan garant voor een warme omgeving voor patiënten en naasten. Zo zijn er zorgvrijwilligers die helpen bij de zorgtaken in het hospice en bij mensen thuis. Anderen zijn gastvrijwilliger en ontvangen bezoek in de ontvangstruimte of huiskamer. Er zijn vrijwilligers die koken, helpen met de bestellingen, verzorgen de tuinen en bloemen of doen allerlei klusjes in huis. De Hospice is zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers om de zorg die zij bieden samen mogelijk te maken.

Om een inkijkje in de keuken van Bardo te krijgen komen hieronder twee vrijwilligers aan het woord die vertellen over wat zij doen en waarom zij dat doen. 

Ton van der Stelt is als zorgvrijwilliger al jaren een vertrouwd gezicht in Bardo. Hij weet als geen ander waar het om draait: “In het contact met patiënten en naasten gaat het om ‘Er Zijn’. Met woorden die volzinnen worden om over na te denken. Nee, geen zwaarmoedige, maar rake, eerlijke momenten. Waardevol voor beiden.” 


Ton van der Stelt is zorgvrijwilliger. - Aangeleverd

In het dagelijks leven werkt Ton als schaderegelaar bij Jonker-Schotte Adviesgroep. Zijn vrije tijd is gevuld met lezen en nog eens lezen. In Bardo is hij ook lid van de leesgroep, met zijn vele contacten zorgt hij ervoor dat schrijvers aanschuiven en over hun boeken  komen vertellen. 

“Ik ben bij Bardo gekomen als zoon van een patiënt. Het was een warme deken waarin we ons in die periode bevonden en op een gegeven moment kreeg ik de klik: hé, dat ga ik ook doen.” Daar heeft Ton tot op de dag van vandaag geen spijt van. Als vrijwilliger moet je beschikken over een portie geduld, een positieve instelling en een luisterend oor. “Je hoort tussen de regels soms opmerkingen die je oppakt. Dat kan heel vaak leiden tot zeer mooie gesprekken. Of ga er lekker op uit met een  patiënt in een rolstoel om te genieten van buiten zijn. Een hoogtepunt is altijd een uitje met de Stichting Ambulancewens. Zo was een patiënt als echte Amsterdammer nog nooit in het Rijksmuseum geweest. In de avond dat hij teruggebracht werd zei hij: ’Ik heb een prachtige middag gehad en heb je zoveel moois te vertellen.’ Zijn ogen straalden. Wat een mooie herinnering voor hem, familie en ook een beetje voor mij. Als ik het hospice verlaat, dan ga ik altijd met een zeer voldaan gevoel en mijmerend naar huis.”

Annet Bootsman is sinds vorig jaar aangesloten als gastvrijwilliger in Bardo. “Iets betekenen voor mens en maatschappij heeft mij altijd, in elke baan gebracht tot waar ik nu sta. Inmiddels werk ik alweer een half jaar in Hospice Bardo. Ik had daarvoor twee banen en heb hierdoor ruim 41 jaar fulltime gewerkt.” 


Annet Bootsman gastvrijwilliger in Bardo. - Aangeleverd

Vorig jaar is Annet met vervroegd pensioen gegaan bij de politie. Haar parttime baan als vertrouwenspersoon op Schiphol heeft ze tot op heden nog aangehouden. “Maar ik kreeg dus wel meer vrije tijd. Voor mij was het geen moeilijke keuze om deze onder andere in te vullen als vrijwilliger in Bardo. Doordat ik zelf als familielid jaren geleden met het Hospice in aanraking was gekomen en daar zo van onder de indruk was, was het voor mij duidelijk…. ooit wil ik als vrijwilliger hier aan de slag. Natuurlijk, wanneer je een hospice binnenwandelt dan weet je dat daar mensen liggen die uiteindelijk sterven... maar wat is het dan bijzonder en ook een voorrecht om juist in deze laatste fase van het leven als vrijwilliger iets te mogen betekenen. Een klein gebaar wat van hele grote waarde kan zijn.”

Als gastvrijwilliger heet Annet niet alleen nieuwe patiënten en familie welkom of beantwoordt ze de telefoon. Ze maakt ook de lunch klaar en brengt het diner rond. “Zo maak ik tijd voor een praatje op de kamers, doe een spelletje of help patiënten bij een legpuzzel in de huiskamer. Daarnaast maak ik tijd vrij voor familie en bezoek voor wie het vaak erg zwaar is om hun dierbaren hier achter te laten. Hier kunnen wij hen een beetje ontzorgen door er ‘gewoon’ te zijn. In mijn omgeving vraagt men wel eens ‘Is het niet ontzettend zwaar om daar te werken’? Misschien helpt mijn achtergrond, dat weet ik niet, maar voor mij is elke dienst weer een waardevolle ervaring om dit in een heel liefdevolle omgeving te mogen doen. Enne, het is niet alleen verdrietig hoor, we lachen ook heel wat. En niet te vergeten, wij werken in een geweldig team vrijwilligers en vast personeel dus we doen het in Bardo vooral samen.”

Schuif op 30 januari aan tafel bij Badro
Op zoek naar een stukje verdieping buiten je dagelijks werk en bezigheden? Kom dan de warme, omgeving en sfeer van Bardo proeven. Geïnteresseerden zijn van harte welkom aan de dis op maandag 30 januari van 18.00 tot 20.00 uur in het Leerhuis. Kookvrijwilligers bieden een heerlijke zelfgemaakte soep aan en via speeddates kom je in gesprek met vrijwilligers die nu in Bardo actief zijn en horen wat zij doen. Natuurlijk kun je bij hen al je vragen kwijt en laten ze je het huis zien.

Aanmelden kan via coördinator Ellen en Hajnalka door een mail te sturen naar coordinatievrijwilligers@hospicebardo.nl of bel 020-333 47 25. Verhinderd op 30 januari, maar wel geïnteresseerd? Vul dan het aanmeldformulier op de website in: hospicebardo.nl/team-bardo/vrijwilligers,

Ton van der Stelt is zorgvrijwilliger.
Annet Bootsman gastvrijwilliger in Bardo.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie