Kees van der Peijl krijgt door burgemeester Schuurmans zijn zijn oorkonde opgespeld.
Kees van der Peijl krijgt door burgemeester Schuurmans zijn zijn oorkonde opgespeld. Trudy Witteman / BDU

Lintje voor Vijfhuizense duizendpoot en 16 andere Haarlemmeerders

26 april 2023 om 18:00 Maatschappelijk

HAARLEMMERMEER Burgemeester Marianne Schuurmans reikte dit jaar aan 17 Haarlemmermeerders, waaronder drie echtparen, een lintje uit. 16 Haarlemmermeerders worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, een inwoner wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Tekst gaat onder de foto verder.


Feest in Vijfhuizen. - Trudy Witteman / BDU

Kees valt zowaar even stil

Alleen dat al is een foto waard: Kees van der Peijl die, begeleid door burgemeester Marianne Schuurmans, niet-begrijpend en compleet stilgevallen de volgestroomde zaal van het dorpshuis in loopt. Zijn biljartkeu nog in zijn hand. Kees staat perplex en wordt een beetje wit om zijn neus als de burgemeester ook nog eens het woord tot hem richt. Hem meeneemt door zijn indrukwekkende staat van dienst als vrijwilliger. Zijn bijzondere betrokkenheid bij het MH17-monument, zijn al vele tientallen jaren durende vrijwilligerswerk voor de tennisvereniging, de feestweek, de openbare ruimte.

“Kees, iedereen kan altijd op je rekenen. Gelukkig voor Vijfhuizen ben je met pensioen, want dat betekent dat je nóg meer mensen kunt helpen. De samenleving heeft mensen zoals jij nodig. Mensen die zonder daar al te veel woorden aan vuil te maken er gewoon zijn voor anderen.” Kees knikt en Kees begint Kees weer te worden. “Heeft u ook een tuin? Zeg het maar hoor”, laat hij de burgemeester weten.

En dan komt het: “Voor al uw werk heeft het zijne majesteit Koning Willem-Alexander daarom behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.” De klok wijst 11.41 uur aan. Het dorpshuis klapt zich de handen stuk, Kees, zijn vrouw Monica en burgermoeder Marianne Schuurmans stralen. Nabestaanden van de vliegramp feliciteren de decorandus, evenals zijn grote familie en uitgebreide vriendenkring waarna Kees zijn foto op de grote feesttaart mag aansnijden: Kees op zijn knieën kanten knippen bij een boom op het monument. Kees ten voeten uit. Altijd helpen, altijd voor anderen in de weer.

Burgemeester Schuurmans bracht dinsdag en woensdag ook bij onderstaande decoranten een bezoek.

Aad Kuijk 

uit Vijfhuizen is onderscheiden vanwege zijn inzet bij De Hartekamp. Ook is hij al zo’n jaar of 10 voorzitter van het shantykoor VOC in Vijfhuizen. “En dan heb ik het nog niet gehad over de volleybalclub Vijfhuizen, waar je trainer was, jouw hulp bij Vluchtelingenwerk, ondersteuning op Zorgboerderij Olsthoorn, je collectes voor het  Longfonds. Je zet je muzikale talent ook in om anderen een  instrument te laten bespelen, of je leert iemand die blind is te werken met de computer”, spreekt burgemeester Schuurmans de kersverse Lid in de Orde van Oranje - Nassau toe.

Caroline Lubach-Westerveld

uit Hoofddorp kreeg een lintje voor inzet als verpleegkundige. “Jij hebt je aan de zorgkant, als diabetesverpleegkundige buitengewoon ingezet voor het bevorderen van ‘zelfmanagement educatie’. En nu vermoed ik dat dit betekent dat patiënten met diabetes 2 nadrukkelijk zelf aan het roer staan, als het gaat om het aanpakken van deze vorm van diabetes”, aldus Schuurmans. “Niet alleen bij de patiënt, maar ook bij de zorgprofessionals. Jij hebt mede aan de wieg gestaan bij de ontwikkeling en implementatie van het programma Pro-actieve Interdisciplinaire Self-Management -Prisma- en je hebt uiteindelijk collega’s hiervoor weten te enthousiasmeren. Jij hebt ze het vertrouwen gegeven om het roer over te geven aan de patiënt.”

Caroline heeft eerder voor haar inzet de Niek Sniekers Kwaliteitsprijs Diabeteszorg gewonnen. Zij is diabetespatiënt.

Erica van den Berg 

uit Abbenes is onderscheiden voor haar inzet als bestuurslid van de Oranje Evenementen Vereniging Abbenes. “Want wat zou Abbenes zijn zonder jou. Het zou hier heel stil zijn, misschien zelfs wel saai. Geen feesten of leuke events. Geen gerenoveerd dorpshuis. Geen barbecues”, aldus de burgemeester. “Want Erica, jij bent de stille kracht waar heel Abbenes op drijft.” 

Hans Bolduan 

uit Lisserbroek heeft de titel Lid in de Orde van Oranje - Nassau ontvangen vanwege zijn inzet bij museum de Cruquius. “Of het nu om kleine speelgoedmachientjes of de echte grote machines gaat: deze machtige techniek roept iets in ons op. Dat moet bij jou ook het geval zijn, want als relatief jong broekje van 45 jaar, kwam je je bij het Cruquiusmuseum aanmelden om mee te helpen aan het onderhoud en draaiende houden van het stoomgemaal.”

John en Joke de Moel 

uit Hoofddorp hebben een lintje gekregen voor hun inzet bij begraafplaats Iepenhof. “Het helpt als een graf goed onderhouden is, want dan weet je dat er iemand is die voor je geliefde zorgt. Een begraafplaats wordt zo een vredige plek, een echte rustplaats. John, je zorgt al vele jaren voor begraafplaats de Iepenhof.”

Samen zijn John en Joke zorgvrijwilliger bij Bardo. “Joke, jij hielp niet alleen in het Bardo, ook het Adamas Inloophuis mocht op jouw steun rekenen. Altijd betrokken, enthousiast en flexibel.”

Joke Haspels 

uit Rijsenhout. Joke heeft zich jarenlang ingezet als pleegouder. “Het leven brengt niet altijd voor iedereen alleen maar rozegeur en maneschijn. Kinderen kiezen niet het gezin waarin zij worden geboren. Jij hebt je deur én je hart wagenwijd opengezet voor kinderen die tijdelijk of wat langer een veilige plek nodig hebben. Zodat het kind, maar ook de ouders tot rust kunnen komen. Daarmee bied je hun een perspectief op betere tijden. En het raakt me diep dat dit soms om heel jonge kinderen, zelfs babietjes van een paar maanden gaat”, zegt Schuurmans. “Je huis op die manier openzetten voor anderen: dat vraagt veel van iemand.”

Hoe intensief de pleegzorg en vooral de crisispleegzorg ook is, Joke maakt ook tijd voor een andere kwetsbare groep in de samenleving: mensen met een minimaal inkomen. Pass it on, heet het project waar zij als vrijwilliger veel tijd aan besteedt. 

Toos van der Kamp-Verheugd 

uit Hoofddorp is onderscheiden voor ‘haar’ stichting Make a Child Happy. “Bij al je goede doelen heb je veel aandacht voor kinderen”, spreekt de burgemeester haar toe. “Een kind kan namelijk niets doen aan de situatie waarin het opgroeit en dat maakt het kwetsbaar. ‘Make a child happy’, is de toepasselijke naam van de stichting die jij mede hebt opgericht, om kinderen in  een kwetsbare positie blij te maken. Maar ook de kinderen van Cebu en de scouting kunnen op jouw aandacht en hulp rekenen.”

Wat Toos ook zag, toen zij bij Bornholm werkte, was hoe kwetsbaar mensen in hun laatste levensfase zijn. “Jij hebt je enorm ingezet voor de verbetering, en daarmee vooral de vermenselijking van de palliatieve zorg. Je hebt daarmee aan de wieg van Hospice Bardo gestaan. Je werkte daar niet alleen, maar je legde je ziel en zaligheid erin. Als vrijwilliger en als initiator.” 

Theo en Lia Kooij 

uit Badhoevedorp zijn een geolied team volgens de burgemeester. Ze zijn onderscheiden voor hun inzet in het dorp. Lia heeft vooral ingezet binnen de protestantse gemeenschap in Badhoevedorp. “Jij zorgt ervoor dat er iedere zondag een predikant kon voorgaan. Dat klinkt heel eenvoudig, maar is in werkelijkheid een complexe functie. En natuurlijk was je een steun en toeverlaat bij de op- en inrichting van de Rouwsuite.”

Samen zijn Theo en Lia terreinbeheerder voor de Stichting Goedkamp. Een stichting die in 1952 is opgericht om stadsbewoners kennis te laten maken met de natuur in Nederland. Zij konden op twee natuurterreinen kamperen. “Al zo’n 50 jaar zijn jullie beheerder, wat inhoudt dat jullie de inschrijving en de administratie doen, maar ook de schoonmaak.”

Het echtpaar was ook verantwoordelijk voor het jubileumboek voor de Oranje Nassauschool.

Gerda en Jaap Kortenoeven 

uit Halfweg zijn onderscheiden voor hun vrijwilligerswerk in Halfweg en Zwanenburg. “Het is niet compleet, als Gerda en Jaap niet zijn geweest”, begint Schuurmans haar woordje richting het echtpaar. “Want er kan altijd een beroep op u worden gedaan. Of het nu gaat om een klein klusje, of om een activiteit die ieder jaar weer opnieuw georganiseerd moet worden: u was erbij betrokken en in een aantal gevallen bént u er nog bij betrokken.”

Paul Linders 

uit Nieuw-Vennep heeft een lintje gekregen voor zijn inzet bij TAPA EMEA, Transport Asset Protection. “Je leven wijden aan het voorkomen van diefstal en overvallen. Dat is iets waar ik als burgemeester heel blij van wordt. En dat is precies wat jij hebt gedaan.”  Twintig jaar geleden raakte Paul -uiteraard niet geheel toevallig - betrokken bij TAPA EMEA, de Transport Asset Protection Association. Een wereldwijde organisatie die als doel heeft diefstallen en overvallen van bijvoorbeeld vrachtwagens te beperken, onder andere door monitoring. “Je hebt jouw kennis van veiligheid, protocollen en implementatie van veiligheidsplannen, je innovatieve denkvermogen en enorm veel vrije tijd ingezet voor het schrijven van protocollen en richtlijnen. Voordat bedrijven  gecertificeerd kunnen worden, moeten zij aan deze richtlijnen voldoen.”

Een ander wapenfeit dat op conto van Paul geschreven mag worden, is de invoering van beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtvervoer. 

Dick van Voornveld 

uit Zwanenburg heeft een indrukwekkende lijst van nevenfuncties. “Voor de meeste mensen zou gelden dat ze na hun pensionering vrijwilligerswerk gaan doen, maar u deed dat allemaal gewoon naast uw werk en naast uw gezin van maar liefst zes kinderen.” 

Naast het begeleiden als huiswerkbegeleider voor kinderen met een leerachterstand of concentratieproblemen heeft Dick zich ingezet voor de kerk. “Uw geloofsbelijdenis gaat veel verder dan gewoon lid zijn van een kerk. Uw inzet voor uw kerk is groot, zowel voor uw eigen kerk als voor de regiokerk. Als lid van de kerkenraad heeft u in diverse periodes de rol van voorzitter of van scriba vervuld. U droeg en draagt bij aan de zangkoren en zorgde voor de orgelbegeleiding.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie