Afbeelding
Eigen foto

'Daar stond mijn zoon, moederziel alleen naast zijn fiets'

Mensen

NIEUW-VENNEP Het is de nachtmerrie van iedere ouder: je kind dat betrokken raakt bij een ongeluk. Het overkwam de Vennepse Rita deze week, toen haar 19-jarige zoon Yarno op de fiets werd aangereden. Wat de zaak nog erger maakt, is dat de automobilist die haar zoon aanreed, hem moederziel alleen achterliet. Rita vertelt haar verhaal aan het Witte Weekblad.

Het is een ochtend als zoveel ochtenden als Rita dinsdag 24 september om kwart over 8 vertrekt naar haar werk. Maar dan gaat de telefoon. Haar zoon hangt aan de lijn en vertelt dat hij, onderweg naar het Nova College in Hoofddorp, is aangereden. Zijn arm doet pijn en er is een ambulance gebeld.

[LIJKBLEEK] Moeder Rita keert direct om en rijdt naar de rotonde op de hoek van de Lucas Bolsstraat en de Operaweg, waar het ongeval heeft plaatsgevonden. Wat ze daar aantreft, doet haar moederhart breken. "Ik zag in eerste instantie helemaal niemand en dacht nog op de verkeerde locatie te zijn. Maar eenmaal op de rotonde zag ik mijn zoon staan, helemaal alleen, lijkbleek naast zijn fiets, terwijl hij zijn arm voorzichtig vasthield."

De Vennepse maakt de beschadigde fiets vast aan een lantaarnpaal, helpt haar zoon in de auto en gaat op weg naar de huisarts. Daar blijkt de elleboog van haar zoon al flink gezwollen, dus gaat de reis direct verder naar de röntgenafdeling van het Spaarne Ziekenhuis. Het blijkt dat de elleboog van haar zoon is gebroken, en dat hij geopereerd moet worden. 

[GESTOPT] Een bijzonder nare ervaring, maar het verhaal wordt nog vervelender als ze vraagt naar de automobilist die bij het ongeval betrokken is. Volgens Yarno is de man wel gestopt en heeft hij naar eigen zeggen een ambulance gebeld, maar die is nooit gekomen. Vlak voordat hij er weer vandoor gaat omdat hij 'zijn kinderen naar school moet brengen', geeft hij nog een voornaam en telefoonnummer aan het slachtoffer. Van de genoemde kinderen in de auto, kan Yarno zich niks herinneren.

Moeder Rita belt de politie, die meldt dat ze pas in actie kunnen komen als Yarno aangifte heeft gedaan. Maar dat mag pas 12 uur na het ongeval, omdat de bestuurder van de auto zo lang de tijd krijgt om zich te melden voor hij strafbaar wordt. Het incident zit de Vennepse echter niet lekker, en ze besluit wat onderzoek te doen.

Ik vond het gewoon heel onbeschoft om weg te gaan en mijn zoon alleen achter te laten

[VOICEMAIL] Ze zet haar verhaal op Facebook en komt in contact met een van de omwonenden, die net als Yarno geen kinderen in de auto heeft zien zitten. Als ze het door de bestuurder achtergelaten nummer belt, krijgt ze een voicemail. De via WhatsApp opgezochte foto toont volgens Yarno niet de man die hem heeft aangereden.

Als blijkt dat Yarno het kenteken van de auto heeft genoteerd, raakt het verhaal in een stroomversnelling. Rita slaat aan het bellen en ontdekt dat de auto staat geregistreerd bij een leasebedrijf, dat weer aangeeft het voertuig te hebben verhuurd. Ze weet een telefoonnummer te bemachtigen dat toebehoort aan de persoon die de verhuurde auto zou besturen, en dat maar één cijfer afwijkt van het nummer dat Yarno in zijn handen kreeg gedrukt na het ongeval.

[IN BED] Ze belt het nummer en krijgt een man aan de lijn die stelselmatig ontkent bij het ongeluk betrokken te zijn. "Hij zei dat hij op het tijdstip van het ongeval nog in bed lag, dat er misschien iemand anders zijn auto heeft gebruikt en hing een onsamenhangend verhaal op. Maar hij bleef ontkennen iets met de aanrijding te maken te hebben", aldus Rita. "Ik zei hem het vreemd te vinden dat zijn naam wel overeenkomt met de naam die mijn zoon heeft gekregen, en dat zijn telefoonnummer maar één cijfer afwijkt van het nummer dat is opgegeven. Vervolgens adviseerde ik hem de politie te bellen omdat hij anders strafbaar zou zijn."

Uiteindelijk is dat precies wat gebeurt, want de verdachte bestuurder meldt zich later inderdaad op het bureau in Hoofddorp. Ook daar ontkent hij betrokken te zijn, maar hij laat weten 'zich verantwoordelijk te voelen'. Als hij wel in staat blijkt een schadeformulier in te vullen, inclusief een exacte - en juiste - situatieschets, weet Rita genoeg. "Ik vertel hem dat ik genoeg heb van zijn praatjes en dat het gewoon heel onbeschoft was om weg te gaan van het ongeluk en mijn zoon alleen achter te laten. Hij zegt nog 'Ik heb toch mijn telefoonnummer en naam achtergelaten?'. Dat het nummer niet klopt en dat hij stelselmatig heeft ontkend dat hij het ongeluk heeft veroorzaakt, zelfs ontkent in Nieuw-Vennep geweest te zijn, vergeet hij gemakshalve maar even."

[GEOPEREERD] Yarno loopt momenteel met zijn arm in het gips, en zal volgende week worden geopereerd. Het is nog niet bekend of hij blijvende schade aan het ongeval zal overhouden. De verzekering zal de kwestie verder afhandelen.

advertentie