Nicole Pijper: "Het zijn juist de kleine dingen die je gelukkig kunnen maken."
Nicole Pijper: "Het zijn juist de kleine dingen die je gelukkig kunnen maken." Trudy Witteman

Nicole Pijper dankbaar voor tweede leven

19 augustus 2020 om 18:00 Mensen

HOOFDDORP Nicole Pijper overleefde een dubbele hersenaneurysma. Een wonder dat voor haar voelde als een wedergeboorte. Ze zit in haar tweede leven. Van patiënt werd zij een gewaardeerd raadgever.

Een aneurysma in de hersenen is een uitstulping in de wand van een hersenslagader. Nicole had de pech dat in het bloedvat een barst ontstond. De daardoor ontstane bloeding zorgde bij haar voor blijvende schade en beperkingen. Na de risicovolle operatie volgde een lange periode van revalidatie waarin Nicole alle dagelijkse dingen opnieuw moest leren. 

Het is een handboek geworden waar je blij van wordt.

Naast keihard werken aan haar herstel gebruikte de Hoofddorpse de tijd om te doen wat ze in haar kinderjaren ook zo graag deed: schrijven. Er ontstonden rustgevende verhalen, positief, opbeurend en steun gevend. Ze werden gebundeld in een indrukwekkend boek dat de auteur de titel ‘Geluk is je metgezel’ meegaf. Zelf zegt ze daarover: “Ik heb het geschreven vanuit mijn hart. Het is een handboek geworden waar je blij van wordt. Dat rust brengt in je hoofd en verlichting op je schouders.”

ENGELEN Nicole Pijper weet het nog goed. Na wekenlang zware hoofdpijn voelde ze op 3 februari 2018 iets knappen in haar hoofd. Vijf dagen later gebeurde het opnieuw. Ze kreeg uitvalsverschijnselen en kon geen licht en geluid verdragen. Met spoed werd ze in het LUMC geopereerd. “Pas 42 was ik. Mijn leven stond op z’n kop. Evenals dat van mijn zoon Jason van 15. Vóór de operatie heb ik van hem en al mijn andere dierbaren afscheid genomen omdat ik wist dat de kans klein was dat ik er goed door de zou komen. Ik heb over de rand gekeken, de andere wereld gezien en gebeden om terug te komen. Mijn taak hier was nog niet af, vond ik. Mijn gebed is verhoord. Met mijn beide oma’s, als engelen, op mijn schouders.”

WIJSHEID Hoe anders dan vroeger zit Nicole nu in elkaar. De maalstroom van het leven had ook haar te pakken. Drukke baan, huishouding, opvoeding, sociale verplichtingen. Na de operatie zijn haar ogen ook figuurlijk gesproken opengegaan. “Ik ben in een ander leven teruggekomen en heb oog gekregen voor alle wonderen om me heen”, vertelt ze aan de tafel van haar fijne en rustig gelegen woning in Floriande. 

Haar fraaie huis in Nieuw-Vennep moest ze om financiële redenen verkopen, maar het deert haar niet. “Ik zou niet meer terug willen naar mijn oude leven. Ik ben gelukkig nu en tevreden en blij met wat ik heb. Al mijn beperkingen horen bij mijn nieuwe ik. Wat ik heb meegemaakt is een leerschool voor me geweest. Dat je met rennen en draven en stressen niet verder komt. Dat je blij moet zijn met wat je kunt en niet moet kijken naar wat je niét meer kunt. Alles moest ik opnieuw leren. Net als in de kindertijd van mijn eerste leven. Ik werd teruggestuurd om met een schat aan meegekregen wijsheid anderen te helpen. Om mensen te laten ervaren dat geluk hem zit in de kleine dingen. Dat er meer is tussen hemel en aarde. Dat je in elke situatie toch een fijn leven kunt hebben. Dat de tijd alles mogelijk maakt.” Handreikingen daartoe staan in haar 166 pagina’s tellend boek.

Om mensen te laten ervaren dat geluk hem zit in de kleine dingen.

REACTIES In Heliomare maakte Nicole de meest vreselijke situaties mee. Ze revalideerde er lange tijd nadat ze van de een op de andere dag in een totaal ander leven was beland. Van onafhankelijk naar afhankelijk, van zorgend naar verzorgend, van onbeperkt naar beperkt. Zoals zoveel mensen daar leerde ze accepteren en toen ze dat eenmaal kon vielen muren weg en ging alles vanzelf. 

Nicole: “Wanneer je volledig de situatie accepteert van wat er in je leven is, dan is er ruimte voor meer. Twee jaar geleden kon ik alleen maar op de bank liggen en naar muziek luisteren. Nu kan ik weer met m’n hondjes uit en voor mezelf en Jason zorgen.” 

Op 17 juli is haar boek dat ze in eigen beheer uitgeeft, uitgekomen. Vol goede raad en vol prachtige natuurfoto’s, haar tweede hobby. Direct na het verschijnen ervan werd ze overstelpt met dankbare reacties. Om de kosten te beperken stapten haar ouders en vrienden op de fiets om de boeken te bezorgen. Nicole is hen dankbaar daarvoor.

HELEND Schrijven heeft helend voor haar gewerkt. Dat zagen ze ook bij Heliomare waar Nicole een boek heeft gebracht en waar haar voormalige therapeuten niet konden begrijpen dat een patiënt van hen het heeft kunnen schrijven. Verhalen uit ‘Geluk is je metgezel’ worden in het behandelcentrum aan lotgenoten voorgelezen. Zoals Nicole ze ook zelf gebruikt sinds ze als vrijwilliger werkzaam is voor het Maatjesproject van Roads. Het project heeft als doel de eenzaamheid onder mensen met een psychiatrische achtergrond te doorbreken en hen aan de samenleving te laten deelnemen. 

Nicole: “Ik help graag mensen en wil ze laten zien dat hun situatie geen belemmering hoeft te zijn voor een gelukkig leven. Geluk zit in de mens zelf. Dát probeer ik over te dragen.”

‘Geluk is je metgezel’ is te bestellen via www.gelukisjemetgezel.nl.

door Frans Witteman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie