Ton Schuurman: "Eerst rust proberen te krijgen in lijf en hoofd. Daarna ik zie wel weer verder."
Ton Schuurman: "Eerst rust proberen te krijgen in lijf en hoofd. Daarna ik zie wel weer verder." Trudy Witteman

Ton Schuurman in emotionele rollercoaster na overlijden van slager Piet Melman

22 juni 2021 om 16:00 Mensen

VIJFHUIZEN Alles deden ze samen. Ze zouden zelfs tegelijk met pensioen gaan. Het overlijden van slager Piet Melman zette ook het leven van zijn maatje Ton Schuurman op zijn kop. “Ik heb het nog niet kunnen verwerken.”

Komende zaterdag is de winkel voor de laatste maal open. Slager Ton Schuurman bekent in alle eerlijkheid: “Ik zie er tegenop als een berg. Het is niet alleen voor de laatste keer de winkeldeur op slot draaien, het is ook het einde van Piets levenswerk. Ik ben er trots op dat ik er 17 jaar aan heb kunnen bijdragen. Mijn pensioendatum is 7 juni 2023. Piet was iets ouder, maar we hadden afgesproken dat hij wat langer zou blijven werken en dan tegelijk te stoppen. Helaas is het anders gelopen en ben ik in korte tijd mijn werkgever, mijn collega en vriend en mijn werk kwijtgeraakt.”

Ton heeft zichzelf en zijn vrouw beloofd de maand juli niks te doen. Hij moet eerst alles op een rijtje zien te krijgen. “Ik heb het niet goed kunnen afsluiten. We zijn na de crematie te snel opengegaan, maar het kon niet anders. Er waren plannen, helaas is het niet gelukt, om de slagerij te verkopen. Dan moet de winkel draaien. Een slagerij met lege vitrines verkoopt moeilijk.”

WINKELJUFFROUW Ton had een eigen slagerij in Haarlem, deed hem van de hand toen de buurt verpauperde en belde Piet Melman. “Hij zocht een winkeljuffrouw. Klanten helpen is echt mijn ding. We zouden het drie maanden aankijken, maar na één maand al was het beklonken. Piet achter, ik vóór. Zo is het steeds geweest. Door goed te overleggen samen en in te spelen op de vraag van onze klanten hebben we er een prachttent van gemaakt waar niet alleen de liefde voor het slagersvak vanaf spatte, maar gelukkig ook de humor. Ik vind het dan ook heel erg om weg te gaan en ik had het dorp graag z’n slagerij gegund.”

Dat Vijfhuizen de dorpsslagerij gaat missen blijkt wel uit de reacties. “Wij snappen best dat het zonder Piet niet te doen is, maar de sluiting is een enorm gemis”, reageert Radboud Bos van restaurant ‘t Fort. “Melman was onze vleesleverancier. Alles wat ik nodig had maakte Piet met liefde voor het vak.”

Riet Mesman komt de winkel uit en zegt: “Wij komen al 52 jaar in de zaak. Eerst bij Van der Putten en daarna bij Melman. Onze dochter Tamara heeft er als jong meisje een zaterdagbaantje gehad. Toen heeft ze de gehakt-condonbleu ontdekt. Ze woont allang niet meer thuis. Ik heb ze extra ingeslagen voor haar.” 

Linda Klerk uit Haarlem sport elke zaterdag bij haar werkgever Blom en doet dan steevast de bakker en de slager aan. “Piet verzorgde de vleeswaren voor de maandelijkse bedrijfslunch. Altijd topkwaliteit. Privé moet ik nu ook op zoek naar een andere slager.” Bep Mensink weet zeker: “Deze slagerij was enig in zijn soort. Heel jammer dat er geen opvolging is. Wat ik ga missen? De grillworst en de filet americain. Piet zelf mis ik ook. Altijd was hij lief en vrolijk.” 

Henny van Son, beheerder van het dorpshuis van Cruquius zal zaterdag een traantje laten, bekent ze. “Piet verzorgde onze barbecues en als we snert gingen maken wist hij het precies. We hoefden nergens aan te denken.”.

door Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie